Yetişkin

Psikoterapi olarak bilinen, kişinin kendinin veya onun çevresinde ona etki eden konular hakkında yardım almaya geldiği ruh sağlığı çalışmacılarının yaptığı, yapılandırılmış bir formda sunulan görüşmelerdir.

Biraz dilsel alt yapısına baktığımızda esasen yapılış amacı ortaya konacaktır. İki kelimeden oluşan psiko- terapi ,  köken olarak Grekçe ve Latinceden  dilimize kazanılmış bir sözcüktür. Psişe;  can, ruh, nefes ve öz anlamları taşır.  Terapi ise; ilaç ve operasyon yapılmadan, sözel veya bedensel yapılabilen yardım çalışmalarıdır. Bu bakış açısı ile; kişinin kendi içsel yolculuğunda, ona yardım istediği konuda destek verebilecek bir ruh sağlığı çalışmacısıyla kurulan iyileştirici bir ilişki olarak tanımlayabiliriz.

Çeşitli sorular ile anlamak pratikleştirebilir.

 Psikoterapiye uygunluk diye bir şeyden söz edilebilir mi? Her yaşta her insana yapılır mı?

·         Yaş ile başlayacak olursak, her yaşa özgü psikoterapileri mevcuttur. Çok küçük yaşlarla da yapılabilen çeşitli terapiler varken (oyun terapisi),  yaşlılık dönemini içeren (uğraş terapileri) bulunabilir.

·         Kişinin, psikotik olması halinde ( gerçekten kopuş, zaman ve mekan oryantasyonunu yitirdiği durumlarda, ilaç kullanıp stabilize olması halinde uygulanabilir)

 

Bize uygun terapi yaklaşımını ve uzmanı nasıl seçeceğiz?

·         Bence sorulması en muhtemel soruların başında gelir. Ve yanıtı oldukça zordur. Kişiye özgü, biricik bir süreç olan terapide en temel öğe, uzmanın uyguladığı yöntem kadar, aranızda gelişecek insani ilişkidir. Terapi odası, dünyanın(evrenin) minimal hali, ilişkiler bütününün bir yansımasıdır.  Bu sebeple, ilk adım; yardım alacağınız konuyu seçmektir.

·         Çocuğunuz için yardım almak istiyorsanız, yetişkin terapisinde çok iyi bile olsa çocuk terapisti seçmek gibi anlatılabilir.

·         Uzmanların özgeçmişlerini, çalışma alanlarını gözden geçirmek, size uygun çalışma alanı var ise randevu alıp, görüşmeler sırasında ilişkinize bakıp devamı için karar almak en işlevsel yoldur.

 

Görüşme sıklığı nasıl belirlenir?

·         İlk seansta karşılıklı olarak belirlenir, ilk hafta ve aylarda haftada bir görmek izlenen ortak bir yol olabilir.

 

 

 

Ne kadar sürer?

·         Bu sorunun yanıtı, konuya ve konunun kişinin hayatındaki önemine bağlı olarak değişiklik gösterse de yaklaşık olarak yapılandırılmış bir çalışma 3 – 6 ay arası bir zaman aralığında  yer alır.

·         Bireysel gelişim, farkındalık çalışmalarını ayrı tutmak gerekir; onlar kişi devam etmek istediği zamana kadar devam edebilir. Bitimi için uzmanla birlikte uygun zaman saptanır.

 

Ücretler konusuna gelirsek;  uzmanın ve kurumun belirlediği bir fiyat olacağı için değişiklik gösterecektir.

Sorular çoğaltılabilir, yardıma ihtiyacınız olduğunda size en uygun olabilecek terapi ekolü ve terapisti bulabilmenizi dilerim.

 

Uzm. Psk. Merve Otçeken

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92