YetiÅŸkin

Yas süreci deneyimlemek ile depresyon deneyimi ile dışavurumları  bazı benzerlikler taşıdığı için birbirine çok karıştırılır.  Ancak,yas depresyon deÄŸildir. Bu kavrayış çok önemli.  Yakından takip edilmelidir; yas sürecindeki ayar kısmı, depresyona dönüşme riski taşır.

Freud’a göre, melankoli ve depresyon, yasın patolojik formlarıdır. Depresyon ; kaybedilene dair iki uçlu  duyguların çıkmasını engelleyen  ve bloke eden bir süreçtir.

Yas sürecinde; dünya boÅŸ gelip anlamsızlaşırken;  depresyonda kendilik boÅŸ ve anlamsız bir hal alır. Yas sürecinde kiÅŸi,çevresiyle etkileÅŸime daha açıkken, depresyonda; kiÅŸi kendine daha dönüktür.

Depresyondaki kişi kendini; ‘’ boşluk’’ ve ‘’ kara delikte’’ gibi tasvir eder.

Danışanlarımızda en dikkat etmemiz gereken konuların başında; öykü alırken yas sürecinde olabileceği herhangi bir konu, olay, durum deneyimi olup olmadığı iyi araştırılmak gelir. Ayırıcı tanı, yapacağımız yardım ve yaklaşım formüllerini belirleyeceğinden büyük önem taşır.

Bu ayrımı bireysel düzeyde yapmak da zorlanılıyorsa; ve diğer yazılarımda belirttiğim öğeleri 1 ayı geçen bir süre ile deneyimleniyorsa uygun bir uzmanla görüşmenizi öneririm.

 

Uzm.Psk. Merve Otçeken

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92