Yetişkin

Gün içinde  kendinizi olumsuz düşüncelerin bozuk plak gibi tekrar ettiği bir bant dinliyor gibi bulur musunuz? Aynı türde, aynı ses tonuyla, aynı şiddette dönen bu düşünce silsilesinin gelişini hissedebiliyor musunuz?

Olumsuz düşünme bir çok konu, yaşantı ve durumun tetikleyebildiği bir durumdur. Ve kişinin hayatının  merkezine çok yakın bölgelerde rol oynar. Seanslar sırasında danışanlarımla çalışırken fark ettiğim artık bunun olağanlaşmış ve kanıksanmış oluşudur. Kişi, bu durumun bir semptom olduğunu ve değişebileceğine olan ümidini de kaybetmiş olabilir. Güzel habere gelince; bu durumu fark etmek ve çeşitli teknikler kullanarak olma sıklığını azaltıp düzenli çalışma ile de tamamen ortadan kaldırılabilir olmasıdır.

Olumsuz düşünme, sıklıkla depresyon, kaygı düzeyindeki artış ve travmatik yaşantılarda kendini gösterir. Bu tür durumlarda  kısa süreli olarak kişiyi korumaya çalışan bir sigorta sistemi gibi çalışıyor olabilir. Ancak ne zaman ki kişi bu duruma alışır ve hep bu frekansta kalır o zaman sıkıntı başlar.

Bu durumu kendinde fark edenler için öneriler;

·         İşlevsel olmayan olumsuz düşünceleri kaydetme: Bunları günlük olarak yazma ve devamında aksini kanıtlayabilecek deliller ile çürütme.

·         Silahsızlandırma tekniği kullanmak: Bu düşüncelere uzlaşmacı bir ton ile yaklaşıp kaynaklarınızın yeterli olduğunu ve ibreyi olumlu  yöne kaydırma.

·         Kendini onaylama: Kendimize yönelik olumsuz düşünceler içindeysek bu kısma ağırlık vermek fayda sağlar,  iyi yaptığımız şeyleri listelemek ve kendimizi ödüllendirmek.

·         Yaşamdan alınan doyumu artıracak faaliyetlerde bulunmak. Spor yapmak, dua etmek, sosyal ilişkilerimizi canlı tutmak, yeni hobiler edinmek.

·         6 ayda bir kan tahlili verip, fiziksel sağlığımızı kontrol etmek. Çeşitli hormonal değişiklikler ve vitamin eksiklikleri bedensel gücü azaltıp ruhsal olarak negatif düşünme eğilimini tetikleyebilir.

 

Olumlu seçeneklerinde akla geldiği, ferah günler dilerim.

Uzm. Psk. Merve Otçeken

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92