Yetişkin

Baharın gelmesiyle beraber kendine hissettiren bir yorgunluk sürecinin ruhsal dünyamıza yansımaları olabilir.  Bu yazıda kendimizi nasıl bu yorgunluğa kaptırmadan, günlerimizi enerji dolu ve keyifli geçirebileceğimiz konusunda doğal reçeteler paylaşmaya niyet ediyorum.

Yorgunluk kimi zaman fiziksel,  mevsimsel, ruhsal  kaynaklı olabilir. Öncelikle fiziksel koşulları elemek  gerekir. Üzerinizde kaldırabileceğinizden fazla sorumluluk ve fiziksel olarak çok aktif olduğunuz bir dönemse yorgun hissetmeniz doğal bir durumdur. Bu doğal durumu  aktivite zamanı kadar, dinlenmeye de alan ve olanak tanımakla önüne geçilebilecek  bir hale koyabilirsiniz. Zaman yönetimini özenli şekilde yapmak, sorumluluklarınızı bedensel kapasitenizle uyumlu hale getirmek ilk adım olacaktır. Aynı güne, fiziksel olarak yorucu olabilecek görevleri peşi sıra koymamaya özen gösterin. Uyku saatlerinizi belli bir döngü içinde konumlandırın, her gün benzeri saatte yatıp benzeri saatte uyanın. Bu durum size, düzenli bir hormonel döngü ve biyoritim daha enerjik hissedeceksiniz.

Gelelim ruhsal yorgunluklara; bu

kısım, uzun süreli olarak maruz kaldığınız çevresel ve içsel stresörlerin birikiminin, işlevsel olmayan davranış kalıplarının ve artan kaygı seviyenizle ilgilidir. Ruhunuzu dinlendiren aktiviteler içinde olmak, terapiye başlamak, nefes egzersizleri yapmak veya olaylar karşısında daha esnek ve güçlü bir tutum içinde olmanızı sağlayacak  yeni bir davranış repertuarı geliştirmek, ruhsal yorgunluklarınızı azaltmanızda yardımcı olabilir.

Öneriler;

·         Yapılacaklar listesini her gün belli sayıda ve zorluk seviyesinde sabitlemeye özen gösterin.

·         Sabah uyandığınızda bedeninizi esneten ufak bir egzersiz döngüsü oluşturun.

·         Yeterli oksijen alamamak ve bedenin susuz kalması yorgun hissetmemize yol açabilir, açık havada yürüyün ve günde 2-3 litre su için.

·         Yorgunluğ

unuzu geçirmesi için kafeinli ürünlere yönelmeyin.

·         6 ayda bir kan tahlili yaptırıp, B12 vitamini, tiroid ve şeker dengenize baktırın. Yorgunluğun fiziksel semptomlarını kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.

·         İş arkadaşları, aileniz ve dostlarınızla keyifli ortamda bulunmaya gayret edin. Ruhunuzu besleyen aktivitelere öncelik verin.

·         Yorgunluğun, yaşam kalitenizin önüne geçmemesi için bedeninizi dinleyin ancak bu sizi rehavete götürmesin,  zihinsel gücünüzden yardım alıp küçük adımlar atın.

·         Fark ettiğiniz size yoran ilişki, durum ve sorumluluklar konusunda paylaşımcı olun. Yardım isteyin.

 

 

Unutmayın yalnız değilsiniz, kendinize vakit ayırdığınız keyifli günler dilerim.

Uzm.Psk. Merve Otçeken

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92