Yetişkin

Keyfine göre Değil, Yaşam Şekline Göre Yaşamak:

Bu yazının başlığı, bazı sabahlar zorlukla uyanan ancak yine de  zihninden gelen seslere, ‘’ Haydi çık yataktan ve güne başla’’,  her yeni gün yeni olanakları getirecek diyen insanların  hayatından esinlenerek  ortaya çıktı.

Bu yazı bir farkındalık çalışması içerir. Uzman eşliği gerektirmez. Yalnızca sizi içinde rahat ettiğiniz güvenli alanınız hakkında biraz düşündürebilmeyi isterim. İşte sorularım;

 

·         Yaşamınızın bir ritmi var mı? Yaklaşık olarak, neleri ne zaman yaparsınız belli mi? Yemek, uyku,spor, ev işlerine ayırdığınız zaman, ailenizle geçirdiğiniz vakitleri gözden geçirin.  ‘’Bugün neye, ne kadar zaman ayırdım? ‘’ sorusunun yanıtı olacak bir liste yapın.

·         Her sabah ve akşam yatmadan yaptığınız belli rutinler var mı?

·         Ruhsal dünyanız için kendinize ayırdığınız bir zaman aralığı bulunur mu?

 

Sorular ve liste uzatılabilir. Kişisel listenizi oluşturduktan sonra sorum şu olacak;

·         Bu yazdıklarınızı yapmak  için motivasyon gerekiyor mu?  Motive olmak, hedefi barındırır. Sürecin içinde hedefe ulaşmak için göstermenizin muhtemel olduğu eylemler için itici güç oluşturur. 

·         Keyif aldığınız aktiviteleri daha fazla yapma eğiliminde misiniz?  Yada bir şeyleri yapmaya başlamak için belli bir duygu halinde olmayı bekliyor musunuz?

 

İşte önerim burada devreye giriyor;

Motivasyon, yaşam şeklinizden beslenir. Onu besleyen, sizin neyi,  ne zaman ve ne şekilde yapmayı istediğinizi bilmenizdir. Bilinmezlik ve belirsizlik diye tarif edilen durumlar, sizi otomatik pilota alır. Yaşamdan aldığınız doyum azalmaya başlar.

Rutinlerinizi bilmek, bedensel, ruhsal ve zihinsel olarak enerjiniz düştüğünde size kısa yollar imkanı sunar.  Hareket başlatıcı unsurlar listesi ne kadar uzarsa, eyleme geçişiniz o kadar zorlaşır. Birkaç kısa yol bulun ve yedekleyin. Kullanıma hazır şekilde beklediği noktada, sizin stabil gidemeyecek durumlar karşısında özgürleştirir.

Kendini tanımak, hangi yolda yolculuk edeceğinizi seçmek için önemlidir. Farkındalıklarınızı geliştirip, eyleme döktüğünüz günler dilerim.

 

Uzm. Psk. Merve Otçeken

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92