Çift ve Aile

Kuşkusuz çiftlerin boşanması çocukları olumsuz etkiliyor. Bu etkiyi birebir söze dökmek yerine, çeşitli davranış problemleri göstererek ortaya döküyorlar. Bu zorlu geçiş sürecini ve boşanma sonrasını çocuklarınızın en az hasarla atlatması için size çeşitli öneriler sunmak isterim.

BOŞANMA KARARI VERİLDİĞİNDE DIKKAT EDILMESI GEREKENLER

§  Çocuğunuzu olabilecek en erken zamanda (ayrılık konusu gündeme gelir gelmez) bu konuda  bilgilendirin ve destek almasını sağlayın.

§  Henüz anne baba için tam netleşmemiş olsa bile durumun ismini koymak çok önemlidir.

§   Mümkünse çocuğunuz her iki ebeveyn tarafından ortak ve birbirine uyumlu ifadelerle bilgilendirilmelidir.

§  Eğer kardeşler varsa, birbirlerine destek olabilmeleri için aynı anda bilgilendirilmeleri gerekir.

§  Bu konu hakkında kafalarına takılanları konuşabilecekleri fırsatlar yaratılmalıdır.

§  Çocuğunuza zamanlamalar, neyin nasıl olacağı vs hakkında net bilgiler verilmelidir.

§  Çocuğunuza boşanmanın, anne baba arasında bir çözüm olduğu, bir felaket olmadığı söylenmelidir.

§  Bu ayrılığın yalnızca anne baba arasında bir konu olduğu, çocukla bir alakası olmadığı belirtilmelidir.

§  Çocuğunuza sizin evliliğinizi kurtarması gerekmediğini net olarak söyleyip, onu bu sorumluluktan ve yükten kurtarın.

§  Her iki ebeveyn olarak çocuklarınız için duygusal açıdan ulaşılabilir olun ve sorumluluklarınızın bilincinde olduğunuzu onlara gösterin.

§  Çocuğunuza her iki ebeveyni de sevmeye devam edebileceğini ve sevmeye izni olduğunu anlatın. Suçlayıcı davranışlardan kaçının.

BOŞANMA SONRASI DIKKAT EDILMESI GEREKENLER

§  Ayrılığınızın ona acı verdiğini kabul edin ve bu acısına anlayış ve saygı gösterin

§  Çocuğunuzun bu durumda özel ihtiyaçlar geliştirebileceğinin bilincinde olun. Bunları karşılamaya hazır olun ya da ailedeki anneanne, dede, teyze vs.yi delege edin.

§  Çocuğunuzun gerçekleşmesi mümkün olmayan istekleri ( Örn. babanın geri dönmesi) olabileceğini kabul edin ve üzüntüsünü yaşamasına izin verin

§  Çocuğunuzun kendisini güçsüz hissetmesinin önüne geçmek için önlemler alın. Örn. Kendisiyle ilgili konularda yaşına uygun kararlar verebilmesine olanak tanımak gibi)

§  Çocuğunuzun gelişimi için her iki tarafla da ilişkisinin devam etmesi çok önemlidir. Bu nedenle, size zor gelse de, acı verse de çocuğunuzun diğer ebeveynle düzenli olarak görüşmesine önem verin.

§  Çocuğunuzun yanında eski eşinizi kötüleyen herhangi bir şey söylememeye özen gösterin. Bu sayede çocuk kendini iki taraf arasında çekiştiriliyor gibi hissetmekten kurtulur.

§   Çocuğu ilgilendiren konuları doğrudan eski eşinizle konuşun. Çocuğunuzu aracı olarak kullanmaktan kaçının. Bu sayede çocuğunuzun sadakat ikilemine girmesini engellemiş olursunuz.

§  Eğer çocuğunuz herhangi bir şekilde diğer ebeveyne karşı olumsuz duygular geliştirirse bunu desteklemeyin. Kızgınlığını dile getirmesine izin verin ama yangına körükle gitmeyin. Bunu çok isteseniz de…

§  Diğer ebeveynle yaşadığı sorunlar varsa, bunu onunla konuşabilmesi ve çözüme kavuşturabilmesi için cesaretlendirin. Bu konular hakkında tavsiyeler vermekten kaçının, diğer ebeveyne yönlendirin.

§  Diğer ebeveynin özel hayatı hakkında çocuğunuza soru sormayın. Eğer beğenmediğiniz şeyler varsa doğrudan eski eşinizle konuşun

                                                                                            Uzman Psikolog Merve Yenal Altın

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92