Çift ve Aile

EÅŸlerden birinin depresyonda olması bir iliÅŸkinin gidiÅŸatını Ã¶nemli ölçüde etkiler. Hatta yaÅŸanan problemlerin artması, çiftin iliÅŸkiyi sona erdirmeye karar vermesine dahi yol açabilir.

Eğer eşiniz ya da partneriniz depresyon teşhisi almışsa şu noktaları göz önünde bulundurmanızda yarar var;

§  EÅŸinizin karakter zayıflığı olduÄŸunu düşündüğünüz bazı ÅŸeyler hastalığın semptomları olabilir. Bunları ayrıştırabilmeniz gerekir. (Burada kendinize sormanız gereken, eÅŸiniz gerçekten bir ÅŸeyi yapmak istemiyor mu, tembellik mi yapıyor yoksa ÅŸu an elinden gelmiyor mu?)

§   EÄŸer iliÅŸkiyi sonlandırmayı düşünüyorsanız, ÅŸu an eÅŸinizin akut olarak depresyonda olup olmadığına emin olmalısınız

§  EÅŸinizin depresyonda olması onun sizinle eÅŸit ve kendinden sorumlu bir birey olduÄŸu gerçeÄŸini deÄŸiÅŸtirmez

Son maddeye detaylıca bir göz atmakta yarar var. 

·         EÅŸinizin eskiden de olduÄŸu gibi yetiÅŸkin ve kendinden sorumlu bir birey olduÄŸunu unutmayın. Problemiyle baÅŸa çıkmak ve çözüm aramak öncelikle onun sorumluluÄŸunda. Bu konuda tabii ki ona destek olabilirsiniz, ancak bu sizin göreviniz deÄŸil.

·         Bazı akut depresyon durumlarında istisnai olarak görevleri sizin devralmanız gerekebilir, örneÄŸin eÅŸinizin kendisine ve etrafa zarar vermesini engellemek adına hastaneye yatırılmasına karar verebilirsiniz. Ancak bunun geçici bir süreç olduÄŸunu unutmayın.

·         EÅŸit birer birey olmak demek karşılıklı birbirine güvenmek ve birbirinin özgürlüğüne saygı göstermek demek. Güvensizlik ve aşırı kontrol size bir ÅŸey kazandırmayacaktır. EÅŸinizle iliÅŸkinizde açık olmaya gayret edin. EÄŸer ilaçlarını düzensiz alıyorsa ya da uykusuzluk çekiyorsa bunların sizi endiÅŸelendirdiÄŸini belirtebilirsiniz, ancak onu bir ÅŸeye zorlamayın.

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92