Çift ve Aile

Aşağıda sıralayacağım maddeler sağlıklı bir ilişkide olması gereken unsurlar. Siz de bunları gözden geçirip ilişkinizin ne derece sağlıklı olduğunu tespit edebilirsiniz.

§  Her iki taraf da duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını rahatça ifade edebilir. Bunu yaparken eleştirilme, kötü görülme gibi kaygıları olmaz.

§  Her iki taraf da kendi bireyselliklerini ve kişiliklerini koruyabilir. Yalnızca eşinize uyum sağlamak adına ilgi alanlarınızı, arkadaşlarınızı değiştirdiğinizi ya da farklı biri olmaya başladığınızı fark ederseniz tehlike sinyalleri çalıyor demektir.

§  Her iki taraf da etkin bir iletişim tarzı kullanır. Örneğin, bir sorunu dile getirirken karşı tarafın olumlu taraflarını da yadsımaz. Sorunlara suçlayıcı değil çözüm arayan bir şekilde yaklaşır. ‘Sen’ değil ‘ben’ formunda iletişim kurar. Karşı tarafa saygıyla yaklaşır.

§  Her iki taraf da önemli konularda aynı değer yargıları ve inançlara sahiptir. Eğer eşinizin örneğin çocuk sahibi olmak istemediğini öğrendiğinizde iş işten geçmiş olmamalı. Bu nedenle en başta karşılıklı belli değerleriniz hakkında konuşmuş olmalısınız.

§  Her iki taraf da birbirini eşit olarak görür, birbirinin farklılıklarını kabul eder ve saygı duyar.

§  Sorunları efektif bir şekilde çözebilirsiniz. Çiftlerin sık sık tartışması sanılanın aksine ilişkinin sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Asıl belirleyici olan çiftin bu sorunu NASIL çözdüğüdür.

§  Birlikte olmaktan zevk alıyorsunuz. Espri anlayışınız, eğlenceye bakışınız benzeşiyor.

§  Karşılıklı aldıklarınız ile verdikleriniz bir denge içindedir.

§  Başka önemli ilişkileriniz ve ilgi alanlarınız da vardır.

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92