Çift ve Aile

 

Boşanmaların ve yeniden evlenmelerin artmasıyla birlikte “patchwork aile” kavramı da sık sık gündeme gelmeye başladı.

Patchwork aile kısaca, eşlerden birinin ya da her ikisinin daha önceden evli olması ve bu evliliklerden olan çocuklarla birlikte hep beraber aynı çatı altında yaşamaya başlamalarıdır.

Sistemik aile terapisi açısından baktığımızda karşımızda yeni kurulmuş ve kurullarının oluşturulması gereken hassas bir sistem vardır. Ancak, bu sistemin henüz ortak değerler ve kurallar etrafında birleşebilecek belli bir geçmişi yoktur. Bu da çoğu zaman sorunlara yol açabilir.

Yeni kurulan bu sistemde belli noktalara dikkat etmek çok önem taşır. Bireyler yeni aileye geldiklerinde, kendi değer yargılarını, ilişki biçimlerini ve geçmişlerini de getirirler.  Her iki tarafın da kendi dinamiklerini getirmesiyle bir nevi “denge kaybı” oluşmaktadır. Bu çalkalanmanın başarılı bir şekilde yeni bir aile formuna dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu da sistemin yeni kuralları ve işleyişi ile yeniden tanımlanması anlamına gelir.

Yeni evli çift geminin kaptanıdır ve ailenin başarıyla yönetilmesinde onlara kritik bir rol düşer. Birlikte ailenin kurallarını belirlemeleri gerekmektedir. Ailenin tam anlamıyla ‘oturması’ bazen 5 ila 7 yıla uzanan meşakkatli bir süreçtir.  Burada kişilerin kendilerini diğer ailelerle ya da geçmişteki ilişkileriyle kıyaslamaması önem taşır. Tam tersine bulundukları özel durum içinde yaşadıkları spesifik zorluğa karşı birlikte çözüm aramaları en sağlıklı seçim olacaktır.

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92