Çift ve Aile

 

Sevgili Danışan, iyi bir ebeveyn olma yolunda çabaladığını biliyorum. Geçmişte ya da belki şu sıralar çocuğuna daha iyisini verebilmek, onunla daha iyi iletişim kurabilmek, karşılaştığın sorunları uygun yollarla çözebilmek için bir psikoloğun kapısını çalmış olabilirsin. Psikoloğa gitmek kültürümüzde çok yaygın bir şey değil. Dolayısıyla sıklıkla danışanların haklarının farkında olmadan terapiye geldiklerini görüyoruz. Şimdi senin karşında oturan 'uzman' kişinin gözünden sana bir kaç tüyo vermek istiyorum.

Aklına gelen her şeyi ama her şeyi sorabilir, takıldığın ya da ikna olmadığın noktaları uzun uzun tartışabilirsin. Farklı terapistlere giden ailelerin konuşmalarına tanık olduğumda ya da başka bir terapiste yönlendirdiğim eski danışanlarım beni aradığında bir sorunla karşılaşıyorum. Aile bir sorunla ya da bir konuda fikir almak için gelir, 'uzman' da buna mukabil önerilerini sıralar. Aile önerileri uslu bir öğrenci gibi sessizce dinler, psikoloğun sunduklarını sorgulamadan alır, seanstan çıkar. Kafada tam oturmamış öneriler uygulama kısmında sıkıntı yaratır, ebeveynler kendi arasında konuşmaya başlar. Yaa psikolog öyle dedi ama o iş öyle değil ki, biz bunu nasıl uygulayacağız, bu bizim çocuğa sökmez, vb. Noldu? Seans boşa gitti. Halbuki bu soruların sorulması gereken yer terapi ortamıdır.

Terapist her dediÄŸi koÅŸulsuz doÄŸru olan bir otorite deÄŸildir. PsikoloÄŸun sunduÄŸu öneriler bazı ailelere tam otururken bazılarında eÄŸreti durabilir çünkü her aile sistemi birbirinden farklıdır ve terapide alınan kararların aileyle uyumlu olması esastır. Bu baÄŸlamda iyi bir terapisti, size hemen öneriler sunmak yerine sizi daha iyi tanımaya çalışmasından ve aile yapınıza uygun yaklaşımlar önermesinden; bu yaklaşımları empoze etmeye çalışmak yerine uygunluÄŸunu sizinle tartışmasından  tanıyabilirsiniz. Fakat her 'uzman' bu ÅŸekilde çalışmıyor maalesef. Ä°ÅŸte burada size önemli bir rol düşüyor; sorumluluk almak. Evet, sevgili danışan, biliyorum bu iÅŸ için para veriyorsun ve yardım almak için psikoloÄŸun sorununu çözmesi gerektiÄŸine inanıyorsun. Fakat sen istemeden/hazır olmadan/çaba göstermeden kimse senin sorununu çözemez. Psikolog sana ayna tutan ve içinde debelenirken göremediÄŸin sorunları görmene ve çözmene yardımcı olan kiÅŸidir, bir yol arkadaşıdır. Demem o ki; terapide baÅŸrol her zaman danışanındır.

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92