Çocuk

             

Sizinle paylaşmak istediğim iki mevhum var: Zulüm ve merhamet. İnsan doğuştan bu iki olguyu içinde barındırıyor aslında, acıma duygusu da zalimlik de insanın doğasında var. Peki, hangisi kazanacak? Bir bilgenin de dediği gibi besleyip büyüttüğünüz...

Çocuklarımızı çok seviyoruz, bu sevgiye kimsenin itirazı yok. Fakat bu sevgi, onu aşırı korumaya, onun istek ve ihtiyaçlarını herkes ve her şeyin üstünde tutmaya, hatalarını görme ve gösterme konusunda yetersiz kalmaya sebep oluyorsa lütfen orda bir duralım, zalim çocuk yetiştiriyor olabilirsiniz çünkü.

Zalim çocuk nasıl yetiştirilir?

Onu hayatın merkezine koyduğunuzda: Çocuğunuzun istek ve ihtiyaçları önemlidir evet. Bununla birlikte çocuğunuzun istekleri bazen diğerlerinin istekleriyle çelişebilir ve bazen çocuğunuzun isteğini ertelemesi ya da ondan feragat etmesi gerekebilir. Siz bu durumu görmez veya kabul etmez, yavrunuza her durumda ve koşulda yalnız sen önemlisin mesajı verirseniz çocuğunuz da diğerlerini dikkate almayacaktır.

Olumsuz davranışlarını ört bas ettiğinizde: Bazı anne babalar çocuklarını o kadar idealize ediyorlar ki, yanlış davranışlarını tolere edemeyip hemen üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Halbuki herkes gibi çocuğunuz da zaman zaman kötü davranışlar sergileyebilir ve bu onu kötü bir insan yapmaz. Eğer  yanlışlarıyla ya da olumsuz duygularıyla yüzleşmezse bunun farkına varmayacak ve olumsuz davranışlarını rahatlıkla sürdürecektir.

En önemli ihtiyacımız: Nezaket

Çocuklar kendilerine ve hayata dair en önemli doneleri erken çocukluk döneminde onların bakımıyla ilgilenen kişilerden öğrenirler. Ona değer verir ve söylediklerini önemserseniz, ben değerliyim mesajı alırlar. Çevrenizdeki canlılara saygı gösterir ve nazik olursanız, bu dünyada diğerlerinin de olduğunu fark ederler ve saygılı olmayı öğrenirler. Çeyresiyle uyumlu hareket eden, sadece kendini değil diğerlerinin istek ve ihtiyaçlarını da gözeten, olumsuz yönlerini görebilen, kabul eden ve değiştirme cesaretine sahip, nezaketi hayatın her alanında kullanabilen bireyler mutlu olur mutluluk verirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92