Çift ve Aile


                    Usta yönetmen Ingmar Bergman; " iki insanın gerçek sevgiye en yakın oldukları an' ın birbirlerine karşı en dürüst oldukları an olduğundan bahseder. Eşler arasında "-mış gibi yapılan" bir yakınlığın olduğu yerde, başka bahaneler ilişki gerçekliğini kaplayabilir. Bu yakınlığı tarif ederken çiftler kendilerine göre tanımlamalar yaparak, rahatsız olup-olmadıklarını ya da kendilerine bu durumun iyi gelip-gelmediğinden bahsedebilirler. Yakınlık ve uzaklık ayarlarımız ilk deneyimlerimizi yaşadığımız, bize bakım veren kişilerle gerçekleşir. Buralarda öğrendiğimiz yakınlık ve uzaklık ayarları bizim yakın ilişkilerdeki hissedişlerimizi belirlemede birer öncül olabilir. Hayat boyu yaşadığımız diğer deneyimlerde yine yakın ilişkilerdeki pozisyonlarımıza katkıda bulunabilir.

                    Yakınlıkla ilgili olarak; çift problemlerinde sıklıkla yaşanan, bireysel olma ya da biz olma kavramları aslında bizim sözde öğrendiğimiz bilgilerle doludur. Sağlıklı bir ilişki; hem bireyselliğin korunabildiği hem de birlikteliğin var olabildiği bir yerdir. Fakat; bir ilişkide kişiye iyi gelen bir bireysellik diğer kişiye iyi gelmeyebilir ve                bunlardan dolayı çiftler  

" sözde " çatışmaların içine girebilir.

                   Çiftlerin ait oldukları aile sistemleri, kişisel gelişimleri, evliliklerinin bulunduğu dönem, çocuklar gibi hayat olayları çiftlerin ilişkilerinde " ilişki gerçeği" ni kaçırıp bir kısırdöngüye girmelerine sebep olabilir. Evliliklerde isteklerin, bir ödev gibi belirtilerek değil de zevk duyarak, içinden gelerek, birbirlerini yakın buldukları o aralıkta, birbirlerinin hatrına yaptıkları  bir şekilde olması çiftlere daha iyi gelecektir. Bir tür isteklerin, yapılıp-yapılmayanların kısırdöngüsünde  yer alan çiftler terapiye geldiklerinde ilişki gerçeğiyle ilgili ayarların yapılması o çiftin " sözde " çatışmalarını sağlıklı bir şekilde çözümlemelerini sağlar.

                 Çoğunlukla; çiftlerin birbirlerini suçlamak yerine, birbirleriyle bozuk bir telefonla şehirlerarası konuşuyor gibi olduklarını fark edip ilişki gerçeğine terapi odasında terapistle birlikte katılmaları daha sağlıklı bir ilişki yapısında yaşamalarına imkan sağlar.

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92