Çift ve Aile

"-  Kadınlar/erkekler böyle yapmalı ! " :

İlişkide  genelleme yapmak  ilişkiyi çıkmaza sokar.

  

                   İlişkilerde, evliliklerde; çiftler arasında genellemeler, tehlikeli ve kişiyi ait olmadığı sanal duvarlar içine hapseden önyargı da içeren, zorlayıcı ve rahatsız edici cümleler içeren şeylerdir. Birbirimize kusurlarımız gibi görünen şeyler aslında farklılıklarımızdır ve bizi zenginleştirir.

 

                  Her insan kendi ait olduğu yaşamıyla biricik ve özeldir. Her insan kendisinin özellikle de bir evlilik ilişkisi içerisinde, özel ve değerli hissetmek ister. Bu çok tabiidir. Genellemeler ise bu duygunun tam zıddıdır. Kişiyi, değersizleştiren, biricikliğini ortadan kaldıran şeylerdir.Aslında , genelleme yapıldığı zaman bu içinde büyük yanılgıları da içerir. Çünkü, hiçbir insan tıpatıp birbirine benzemez, aynı evde aynı ebeveynlerin büyüttüğü ikizlerle yapılan bilimsel araştırmalarda dahi, ikiz çocukların farklı karakter yapılarında oldukları, seçimlerinin farklı, değişik olabileceği gösterilmiştir.

 

                     Çiftler; genellemeyi sıklıkla kullanıldıklarında ilişkide 'sorumluluk' almayı reddediyor olabilirler. Yani, " kadınlar şöyle davranmalıdır, ya da erkekler böyle yapmalıdır, bu durumun tek doğrusu bu, zaten herkes böyle yapıyor" diyerek  önyargılı davranan çiftler, aslında birbirleriyle birebir ilişki kurmaktan kaçınarak genellemelerin arkasına saklanıyor  olabilirler. Çünkü, bu daha kolaydır. Fakat, çiftlerin birbirleriyle sağlıklı bir iletişim kurarak birbirlerini tanımaya, anlamaya çabalamaları , ciddi bir emek ve zaman isteyecektir. Bazen kolaya kaçmak çeşitli nedenlerden dolayı çiftlere göre bir yol olarak tercih edilebiliyor.

                    Birbirini tanımak dediğimiz zaman, 'yakınlık' kavramının önemi devreye girmektedir. Yakınlık derken; ‘ iki kişinin  arasındaki etkileşimin iki kişinin arasındaki  bağı pekiştirip güçlendirmiş olduğu aktif, sevecen bir karşılıklı ilişki'  kastedilmektedir. İnsanlar; yakın ilişkilerde, kabul görme, güvende olma, sevgi, reddedilme, düş kırıklığı, kıskançlık, gibi birçok duyguyu da aynı zamanda deneyimlemektedir. Çiftler birbirini ne kadar tanımaktadır ve nasıl bir yakınlığa sahiplerdir? Bu ilişkide birçok problemin temelinde olan ana bir zemindir.

 

                 Bir diğer yönüyle de;   ' Bütün kadınlar/erkekler gibi sen de, her zaman böyle yapıyorsun! '  diye konuşmaya başlayan bir çift de, diğeriyle aslında konuşmayı başlatmış ve bitirmiş sayılır. Bu genellemeyi hisseden diğer taraf zaten konuşmayı istemeyecek ya da konuşma sağlıksız bir şekilde kavgaya dönüşecektir.

 

                 Bu yüzden, çiftler ilişkilerinde bir problem olduğunu hissettikleri zaman, gerçek yakınlıklarının nasıl olduğuna bakarak daha sonrasında da genellemelerin arkasına sığınmadan, erkekler/kadınlar böyle yapmalı demek yerine, problemdeki kendi paylarını da düşünerek birbirlerini ne kadar tanıdıkları, anlayabildikleri  ve iletişim kurma yollarının nasıl olduğunu sorgulayabilmelidirler. Ya da çözümün olamayacağını düşündükleri noktada ilişkileri  hastalanmadan bir çift terapistinden destek almalıdırlar.

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92