Özel Eğitim
ÇOCUĞUM NEDEN MATEMATİK ÖĞRENEMİYOR?
Diskalkuli (matematik öğrenme bozukluğu), “matematiksel ilişkileri anlama ve hesaplamada, sayısal sembolleri tanıma, kullanma ve yazmada bozukluk ya da eksikliktir.” (Beachman, 2003) Matematik öğrenme bozukluğunun nedeni beynin matematiksel ve aritmetik işlemlerle ilgili olan kısmındaki bozukluktur. Bu durumu zekâ ile ilişkilendirmek yanlıştır.
Diskalkuli, çocukların % 5’ inde görülebilir. Bu bozukluğu yaşayan çocuklar, daha çok ikinci ve üçüncü sınıfta dikkat çekerler. 
Diskalkuliye sahip bireyler  sadece  matematik derslerinde sorun yaşamazlar. Aynı zamanda günlük hayatlarında da zorlaştırıcı bir etkiye sahiptir.  
 
MATEMATİK ÖĞRENME BOZUKLUĞU (DİSKALKULİ)   BELİRTİLERİ
Toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemlerinde zorlanma
Matematik problemlerini çözememe
Çarpım tablosunu ezberleyememe 
Mantıksal ve stratejik oyunları oynamada güçlük yaşama
Saati okuyamama
Hafıza problemleri yaşayarak,  basit hesap hataları yapma.
Gün, ay, yıl saat gibi zaman kavramlarını öğrenememe.
Geometrik şekilleri öğrenememe.
İşlem yaparken sürekli parmak kullanmak zorunda kalma.
Matematiksel sembolleri birbiri ile karıştırma.
Sağ-sol kavramını öğrenememe 
Bu semptomlar diskalkulinin belirtileri olmakla birlikte bireyden bireye farklı belirtiler görülebilir. Diskalkulinin tedavisi küçük yaştan başlanarak çocuğun bireysel özelliklerine uygun özel eğitim verilmesidir. Aksi taktirde konular zorlaştıkça öğrenilmiş çaresizlik yaşarlar ve kendilerini geliştirmek için çaba göstermezler. Bu durum kendilerine güvenlerini zedeler. Kendilerini doğru ifade edemezler ve içlerine  kapanırlar.
 
HATİCE CEBEBİ TEZ
Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92