Özel Eğitim

Disgrafi, çocuğun herhangi bir nörolojik veya zeka sorunu olmadığı halde yazı yazmada  güçlük yaşamasıdır. Disgrafinin  temel nedeni işitsel ve görsel algılamalardaki güçlüklerdir. Disgrafisi olan çocuklar, sözcükleri oluşturan harfleri duymakta, sıralamakta, birbirinden ayırt etmekte zorlanırlar. Bu nedenle yazı yazarken sözcükleri tersten yazabilirler, harf atlayabilir veya ekleyebilirler.  Yazıları okunaksız ve çirkindir. 

Disgrafi  Çeşitleri

 

Motor Disgrafi

 

Küçük kas gelişiminin geriliğinden, el becerisinin yeterince gelişememesinden kaynaklanır. Motor disgrafisi olan çocuklar  yavaş yazarlar. Yazmaya ilk başladıklarında daha okunaklı yazmakla birlikte, birkaç sözcük yazdıktan sonra harflerin şekli bozulmaya başlar. Yazı yazmak için çok çaba sarf etmek zorunda kaldıkları için bir süre sonra dikkatleri dağılabilir. Kalemi yanlış tutarak, çok bastırarak veya gereği kadar bastırmadan yazı yazabilirler. 

 

Disleksik disgrafi

 

Duyduklarını yazmakta zorlanmakla birlikte kopyalayarak yazmada daha iyidirler. Noktalama işaretlerini koymayı sürekli unuturlar. Disleksik disgrafisi olan çocukların yaşadıkları sorun küçük kas gelişimlerinden kaynaklanmaz. Disleksik disgrafisi olan çocuklarda her zaman okuma bozukluğu olmayabilir. 

 

Uzamsal disgrafi

 

Uzamsal disgrafisi olan çocuklar, kopyalayarak da yazsa okunaksız yazarlar. Noktalama işaretlerini kullanmada ve yazma hızlarında sorun yoktur ama yazı formları bozuktur.

 

Disgrafisi Olan Çocuklarla Nasıl Çalışılmalı?

 

Disgrafisi olan çocukların küçük kaslarını, el-göz koordinasyonlarını geliştirecek, kas esnekliklerini ve becerilerini  artıracak çalışmalar yapılmalıdır. Bu çocukların fonolojik farkındalıkları ve sesle sembolü birleştirme becerileri geliştirilmelidir.

 

                                                 Hatice Tez

                             Öğretmen-Program Geliştirme Uzmanı- Öğrenci Koçu     

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92