Çocuk

 

Yeni doğmuş bebekler genelde uzun süre uyurlar ancak ilk aylarda uyku düzenli olmadığı için anneler de bu durumdan olumsuz etkilenir, her iki tarafta huzursuz olabilir ancak bu böyle sürmez. Bir kaç ay sonra anne ve bebek birbirlerine alıştıkça her şey düzene girer. Ancak aşırı hareketli bebekler genelde başa çıkması zor olan bebeklerdir ve diğer bebeklere göre daha çok çaba göstermek gerekir. 

Aşırı hareketli bebeklerin özellikleri genel olarak çok ağlama, yerinde duramama, kıpır kıpır olmadır. Bu bebekler oyuncaklara karşı dikkatlerini uzun süre odaklayamayıp, onları fırlatırlar. Genelde keşfetmek ve yeni şeyler öğrenmek için çok isteklidir ancak yapılan şey onu sıkıyorsa hemen başka bir yere yönelir. Ayrıca uyku problemleri çok görülmektedir; bebek uykuya dalmakta zorlanır, sanki uyumamak için direnir. Bu çok genel bir özelliktir ve bebekten bebeğe değişiklik gösterir. 

Anne olarak yapmanız gereken bebeğinizin aşırı hareketli olması karşısında sakin olmak, onu tanımak, neyi sevip neyi sevmediğini bilmek ve onunla zaman geçirirken yaratıcı olmaktır. Bu nedenle hareketli bir bebeğiniz varsa bazı ipuçları onun dikkatini uzun süre sağlamasında yardımcı olabilir.

Sürekli olarak alarm durumunda olmanıza gerek yoktur, bebeğiniz uyuduğunda sizinde kısa aralıklarla uyumanız, dinlenmeniz, kendinize vakit ayırmanız gerekir siz dinlendiğiniz zaman daha enerjik ve daha az kaygılı olursunuz. Bu nedenle anne olmanın tadını çıkarın mümkün olduğunca kaygınızı çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. 

Bebeğinizin yeme alışkanlığını kazanması için 3 4 saat aralıklarla onu beslemelisiniz bu beslenme düzenin oluşması için çok önemlidir. Çünkü karnı acıkan, yetersiz beslenen, yeme düzeni belli olmayan çocuklar da huzursuzluk daha fazla olur.

Bebeğinizin yerde özgürce oynamasına izin verin. Bir battaniyenin üzerinde kırılmayan eşyalar, ses çıkaran oyuncaklarla oynarken kendini rahat hissedecek ve sınırlandırılmamış hissedecektir. Böylece oyun sayesinde hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlamış olacaktır.

Oyuncakların konumunu, kullanış amacını yaratıcı biçimde değiştirmek çocuğun ilgisini arttırabilir.(top sadece yuvarlamak için değildir hem sıçrar hem de farklı oyunlarda kullanılabilir.)

Yasaklanmış şeyler çocuklar için daha ilgi çekicidir. Mutfakta oynamak istiyorsa bunu yasaklamak yerine, tencereleri, tavaları kullanarak ses çıkararak oynamasını sağlamak amacıyla ona çeşitli malzemeler vererek hem oynamasını hem de sakin durmasını sağlayabilirsiniz. Onunla ile etkileşim içinde olduğunuz, interaktif oyunlar onun daha  mutlu olmasını ve oyundan zevk almasını sağlar.  

Mümkün olduğunca bebeğiniz ile birlikte dışarı çıkın, uzun yürüyüşler yapın böylece temiz hava onun sakinleşmesini sağlayacaktır. Oyun alanında, parkta, farklı keşifler yapmasına izin verin 

Bebeklerin zıplamasını sağlayan zıplayan askılar, koltuklar veya sallanan eşyalara binmesine izin verin böylece bebeğiniz daha mutlu ve aktif olacaktır.

Bebeklikten itibaren çocuğunuza hikayeler okuduğunuzda hem onların resimlerine bakarak zihninde canlandırma yapmayı öğrenir hem de dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenir. Bu nedenle kitap okumak her zaman için çizgi film izlemesinden daha yararlıdır.

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92