Çocuk

 

Çocukların anne babalarına karşı gelmesi çok sık karşılaşılan bir problemdir. Anne babanın her dediğine, olumlu veya olumsuz taraflarını düşünmeden sürekli karşı gelme hâli varsa bu durumda karşı gelme bozukluğundan bahsedilebilir. Genelde çocuklarda çabuk sinirlenme, karşı gelmeye eşlik eden durumdur. Normal yaşın verdiği karşı gelme bazı dönemlerde çocuklarda artış gösterebilir. Bu dönemler 2-3 yaş arası ve ergenlik dönemidir. Anne babanın dengeli tutumu ve uygun yönlendirmesi ile bu problem kısa sürede aşılabilir.

Çabuk sinirlenme ve karşı gelme durumu genelde çocuklarda kaygı hâlinin belirtisidir. Bazı noktalarda içsel çatışmaları ve kaygı hâli olan çocuklar, çok çabuk tepki ortaya koyarak sık sık anne babalarına karşı gelirler. Kardeş kıskançlığı, çocuğa karşı anne veya babanın ilgisizliği, diğer kardeşin çok fazla ön plâna geçmesi, çocuğu yönlendirme eksikliğine bağlı sık olarak boş kalması ve can sıkıntısı, okul ile yaşanan problemler, çocukluk çağı depresyonları, sık sık eleştirilme, aşırı derecede disiplin uygulamaları gibi çocuğu etkileyen stres faktörleri, ilk akla gelen kaygı oluşturacak nedenlerdir. Bu kaygı ile birlikte çabuk sinirlenme ve karşı gelme davranışı sık olarak görülebilir.

Aynı zamanda bu kaygı hâlinde çocuğa uygulanan sınırların çok gevşetilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durumda baş gösteren davranış problemlerine bağlı karşı gelme ve mevcut kurallara itiraz olabilir. Aşırı hoşgörüye bağlı karşı gelme ve davranış problemleri oluşabilir.

Karşı gelen ve çabuk sinirlenen çocuğa genelde yapılması gereken şey, çocuğun kaygı durumuna neden olan etkeni bulmaktır. Çocuğa dengeli ve düzenli devam ettirilen sevgi ve hoşgörü durumu da çocuğun kaygı hâlini azaltacak ve onu anne baba ile işbirliğine zorlayacaktır.

Çocukların karşı gelerek anne babalarını yönlendirmeleri yerine, anne babanın biraz daha bilinçli davranıp basit psikolojik kurallar uygulayarak çocuklarını istedikleri gibi yönlendire-bilmeyi öğrenmeleri gerekir. Burada karşı gelen çocuk için temel hedef, öncelikli olarak iyi bir ilişki zemininin oluşturulması ve çocuğun bu iyi ilişki zemininde yönlendirilmeye çalışılmasıdır. Unutmayınız ki çocuklar aralarının iyi olduğu ve sevdiği kişileri kırmak istemezler ve onlara karşı gelmek istemezler.

Özellikle çocuk ile aradaki duygusal yakınlığın yeterli olup olmadığı önemlidir. Çocuğun duygusal ifadesinin ve sizinle olan ilişkisinin yeterli sağlamlıkta olup olmadığı dikkat edilmesi gereken konulardır. İyi ilişki zemininde birçok sorun büyümeden halledilebilecek ve özellikle bu türlü karşı gelme ve her şeye itirazlar giderek azalacaktır.

Bazı çocukluk çağı psikiyatrik problemlerinde karşı gelme ve çabuk sinirlenme durumunun görülebileceği unutulmamalı ve bu yöndeki tespitlerin ve eşlik eden diğer problemlerin varlığında, psikiyatrik yardım için anne babaların bir uzmana başvurmaları önerilir.

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92