Çocuk

 

Çocuklarda anne babanın yanında yatmak isteme bazı psikiyatrik durumlarda görülebilir. Bu durumda çocuğun asın korku hali, yalnız kalmak istememe, uykusunda sık sık sayıklama ve korkulu rüyalar görme, anne babaya bir şey olma korkusu, iştah değişiklikleri, ufak tefek uyaranlara karşı aşın tepki verme, sese ve gürültüye hassasiyet ve bunun gibi bazı durumlar birlikte görülebilir. Bu durumda çocuğa psikiyatrik yardım ve destek gerekir.

Yukarıda sayılan problemlerin eşlik etmediği isteklerde ise çocuğun bu davranışı uygun bir şekilde yönlendirilmelidir. Genellikle bu isteğinin uygun olmadığı, yaşına uygun psikolojik gelişim için ayrı yatakta ve odada yatması gerektiği çocuğa anlatılmalıdır. Bu açıklamadan sonra basamak basamak çocuğun odasına geçmesi sağlanır. Bu basamaklar önce anne babanın yatağından ayrı yatma (aynı odada), daha sonra farklı odada yatma şeklinde sağlanmaya çalışılır. Her basamaktan sonra çocuğun davranışı takdir edilip, ödüllendirilir. Çocuğun yalnız kalmaktan korktuğu durumlarda, anne veya baba çocuğu uyumadan önce yatağına götürür. Masal anlatarak veya bir miktar onunla konuşarak sakinleşmesini ve ortama uyum sağlamasını kolaylaştırır. Odanın kapısı açık tutulur ve çocuğun bu şekilde kendi odasına adaptasyonu sağlanmaya çalışılır. Çocuğun anne babanın odasında yatmasına ise sıra dışı durumlarda ve eşlik eden stres faktörleri döneminde geçici olarak izin verilebilir. Ama bu durumun geçici olduğu asıl yerinin kendi yatağı ve odası olduğu izah edilmelidir.

Bazen çocukların gece korkuları ve anne babasının yanında yatmak istemeleri izledikleri uygun olmayan bir program sonucu da olabilmektedir. Ayrıca gündüz arkadaşları arasında ani tepkili reaksiyonlar, sesler, korku veren konuşmalar ve tepkiler olursa çocukların gerginlikleri ve kaygıları artmaktadır. Bu gerginlik ve kaygı artışı akşam olduğu zaman korkulara yol açarak çocuğun özellikle yaşına uygun bir şekilde davranmasını engellemektedir. Çocuk akşam olduğunda korkma durumuna bağlı olarak anne babanın yanında yatma gibi bir istekte bulunabilmektedir. Bu nedenle anne babanın çocuğun bu türlü korku olarak etkilendiği negatif etkenlerin olup olmadığını değerlendirmesi gerekir. Aynı zamanda çocuk, uygun olmayan televizyon programlarından uzak tutulmalıdır.

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92