Çocuk

 

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), bireyin kendisine, diğer kişilere ve geleceğe ilişkin bilişlerinin duygu ve davranışlarını etkilediğini varsayan; hem yetişkinler hem de çocuk ve ergenlerde de etkinliği kanıtlanmış, aktif, kısa süreli, problem odaklı, güvenli ve etkili bir psikoterapi yöntemidir. Yetişkinler de olduğu gibi çocuk ve ergenlerle de BDT çalışılmakta ve onlara duygusal zorlanmalarını fark etme, sosyal beceri geliştirme, düşünceler ile duygu ve davranışları arasındaki ilişkiyi anlama, uyuma yönelik bilişsel yeniden yapılanma sürecini öğrenme ve kendi kendine yardım etme konusunda onlara rehberlik etmek amacıyla bireysel terapi seanslarında, okullarda, grup çalışmalarında da kullanılmaktadır.

BDT de amaç, yeni yaşantılar ve beceriler kazandırma yoluyla uygun olmayan öğrenme, inanç ve düşünme örüntülerini değiştirmektir. Temel prensipleri yetişkinler ile aynı olmasına rağmen iletişim, yaklaşım ve uygulanma şekli bazı farklılıklar gösterebilmektedir, özellikle çocukların ve ergenlerin psiko-sosyal, bilişsel ve davranışsal gelişimin düzeylerine ve gereksinimlerine uygun şekilde yapılandırılması daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Çocuk/Ergenler için BDT uygulamaları bireysel danışma seanslarında uygulanabileceği gibi okullarda da yapılabilmektedir. Okullarda yapılışı her zaman bireysel seanslardaki kadar detaylı olmasa da terapi seanslarındaki gibi belli hedefler doğrultusunda ve amacına uygun olarak kullanıldığında çocuk ve ergenlerin davranış değişikliğinde etkili olmaktadır. Okulda ve grup çalışmalarında çocuk ve ergenlerle çalışırken gündemi belirleme, kendini izleme, otomatik düşünce kayıtları, olumsuz otomatik düşünceleri durdurma ve değiştirme yöntemleri, bilişsel yeniden yapılandırma, gevşeme egzersizleri, aktivite planlama çizelgeleri, duygu- davranış- düşünce kayıt formları, aktivite izleme kaydı, günlükler, ödevler, maruz kalma veya maruz bırakma, sistematik duyarsızlaştırma, sosyal beceri eğitimi, problem çözme eğitimi kullanılan önemli teknikler arasındadır. Bunların yanı sıra, geribildirim, amaç oluşturma, ev ödevi, sokratik sorgulama gibi tekniklerin kullanılması içinde okul ortamı, grup çalışmaları geniş bir vaka çeşitliliği sunmaktadır.  Pek çok çalışma göstermektedir ki, yukarıda bahsedilen BDT teknikleri bireysel danışmalarda ve tedavi seanslarında kullanıldığı gibi okullarda ve grup çalışmalarında da kullanılmakta ve yararlı olduğu görülmektedir. Bu tür çalışmalar sona erdiğinde çoğunda amaca ulaşıldığı gözlemlenmekte, işe yaramayan baş etme stratejilerini daha etkili yöntemlerle değiştirmek amacıyla çeşitli oyunlar, formlar, grup oturumları ile çocuk ve ergenlerin kendilerini daha iyi ifade ettikleri, arkadaşlık ilişkilerinin ve sosyal becerilerinin geliştiği görülmektedir. Bu amaçla ben de çalıştığım pek çok özel okulda ve danışmanlık merkezinde BDT ilkeleri doğrultusunda yeni etkinlikler, grup çalışmaları planlamakta ve bu terapi yönteminden üstün yarar sağlamaktayım.

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92