Çocuk

 

Sosyal becerilerimiz, hayatlarımızın her alanını etkilemektedir. Bu sosyal becerileri evde, işte, arkadaşlarımızın ve ortaklarımızın evlerinde ve komşularımızda ilişkilerimizi uygun bir şekilde sağlayabilmek için kullanıyoruz. Çoğu çocuk sosyal bağları olsun ister ancak diğerleriyle uygun bir şekilde iletişime geçmek için gerekli becerilerden yoksundurlar. Sosyal becerilerin başarılı bir yaşam için gerekli halde geldiği andan itibaren, çocuklarımızın bu becerileri edindiğinden ve gerekli sosyal kuralları öğrendiğinden emin olmalıyız.

Okulda sosyal becerileri geliştirmek, akademik alan kadar önemlidir. Diğerleriyle nasıl anlaşacağımızı öğrenmek, arkadaşlık kurmak, hayata dair pozitif bir bakış açısına sahip olmak önemlidir. Sosyal becerileri olmayan çocuklar, sınıf arkadaşları tarafından dışlanıp, sosyal durumlardan uzak kalmayı öğrenirler. Bunun sonuçları incinme ve hayal kırıklığı duygularıdır ve çocuğun okulu, arkadaşları ve hayatı hakkında pozitif düşünme yeteneğini etkiler. Sonuç olarak, çocuk başa çıkma yolu olarak elektronik aletlerle veya diğer pasif aktivitelerle oyalanmaya yönelebilir.

Uygun beceriler ailedeki rol modellerinden alınabilmesine rağmen, çocuklar farklı hayat koşullarında kullanabilecekleri sosyal beceriler geliştirebilmek için yardıma ihtiyaç duyarlar. Bazı öğretmenler, danışmanlar ve okullar, öğrencilerin birbirleriyle ve öğretmenleriyle farklı sosyal beceriler ve okulla ilgili konularla ilgili iletişim kurabilme fırsatı vermek için “sınıf çemberi” kurarlar. Bu süreçte, öğrenciler problem çözmeyi, çalışmaları ve davranışları hakkında değerlendirme yapabilmeyi ve sınıf arkadaşlarının fikirlerine değer verip saygı göstermeyi öğrenirler. Öğrenciler kendilerini güçlü ve bilgili hissedip, eğitimlerini etkileyen prosedürler ve talimatlara karşı ilgi kazandıklarını görebilirler.

Okulların ve davranışsal sağlık profesyonellerinin, sosyal beceri eğitimlerini geliştiren programlar uygulamaları önemlidir. Sosyal beceri eğitiminin konuları etkileşime yönelik bir müfredata bağlı olmalıdır:

Sosyal grup kurallarına nasıl uyum sağlamanın nasıl öğrenileceği

Kendilerini diğerlerine nasıl tanıtmalı,

Diğerlerini, ilgi alanları, nerede yaşadıkları, neler yapmaktan hoşlandıkları gibi sorularla nasıl tanımaya çalışmalı,

Diğerlerine karışmadan ve kontrol etmeden nasıl kuralların sağlanacağı,

Desteğe ihtiyacı olduğuna karar verilen bir arkadaşın hislerinin nasıl dinlenilmesi gerektiği,

Değişik kültürler, değerler ve fikirlere saygı göstermenin nasıl öğrenileceği,

Diğer öğrencilerin oyuna nasıl davet edileceği, 

Çatışmaların nasıl üstesinden gelineceği ve öfkeyle nasıl başa çıkılabileceği,

Sosyal dışlanmanın nasıl üstesinden gelineceği,

Arkadaşlarına, rica ettikleri zaman nasıl kişisel alan verileceğini öğrenmek. 

 

Sosyal beceri grupları eğitici olmalı ve çocuklara aktiviteleri boyunca, takım çalışmalarını destekleyen farklı sosyal senaryolar üzerinde rol oynama fırsatı sağlamalıdır. Bir sosyal duruma tepki vermek veya çatışmaları kontrol altına almak için rol oynama yollarını kullanmak önemlidir. Bir model oluşturma veya masa oyunları oynama gibi grup aktiviteleri, çocuklara birbirleriyle nasıl işbirşiği sağlayabileceklerini öğrenmeleri konusunda yetenek kazandırır.

Eğitim, sadece akademik materyallerin öğretildiği bir süreç değildir. Bu süreç aynı zamanda onlara kendilerini okulda, evde ve toplum içinde daha etkin hissedebilmelerini sağlayan sosyal becerileri öğretmeyi de içermelidir. Sosyal beceri eğitimi, okulları, aileleri, toplumu ve tüm profesyonelleri de kapsayan bir girişim olmalıdır.

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92