Çocuk

 

Oyunun çocuğun dünyasında çok büyük önemi vardır. Çocukla ebeveyni arasındaki bağın kuvvetli olmasını sağlar, o oyun sayesinde takdir gördüğünü, sevildiğini hisseder.

Oyun; çocuÄŸun en önemli ihtiyaçlarından biridir.  

Oyun; çocuÄŸun ihtiyaçlarının, isteklerinin bulunduÄŸu kapıların açılmasını saÄŸlar. 

Oyun çocuğun sosyalleşmesini sağlar.

Gerçek hayatı ve kültürünü öğrenmesini ve bunları uygulama fırsatı bulmasına yardımcı olan en önemli şeydir.

Oyun; duygularını, üzüntülerini ifade etmesine yardım eder. Oyun gevşeme ve neşe kaynağıdır

Çocuklar oyun oynarken ne kadar yalnız başlarına kalmak isteseler de yanlarında bir arkadaşa veya ebeveynlerinden birine ihtiyaç duyarlar. Bu onların özel hissetmesine neden olur. Ancak onlarla oyun oynarken müdahaleci olmadan, onların yarattığı dünyaya girmeye dahil olmalısınız, ona sorular sormalısınız ancak yönlendirici olmamalısınız. Onunla oynamaktan zevk almalısınız ki oda oyundan zevk alabilsin. Ve bu süreç esnasında diğer bütün uyaranlardan (televizyon, video vb) uzak durulmalı, oyunun ne zaman sonlanacağı konusunda bir konuşma yapılmalıdır.

Deneme yanılmalara, deneyler yapmasına izin verin. Onunla oyunda ne yaptığı hakkında konuşun. Sorular sorun. Ayrıca kuklalar, bez bebekler yardımıyla gerçek yaşam durumlarını, sıkıntılarını ve problem çözme becerilerini onlara yansıttıkları unutulmamalıdır.
Bunların dışında çocuğunuzla iyi vakit geçirmenizi sağlayan pek çok seçenek bulunmaktadır;

Ev dışında oynan oyunlar: Topu fırlatma, salıncaklarda salama, koşma, uzun yürüyüşler, farklı mekanlarda gezintiler, piknik yapmak.

Kart oyunları, tahta ve bloklar ile oynan oyunlar, zeka oyunları vb .(Onlara bu tür oyunlarda yardımcı olmanız nasıl oynandığını öğretmeniz gerekir. Doğru yaparsa onu övmek önemlidir.)

Eğlenceli resimler ve faaliyetler yapma, projeler hazırlama (kartondan, resimlerden projeler, kurabiye pişirme)

Beraber müzik dinleyebilirsiniz, enstrümanlar çalabilir, ÅŸarkı söyleyebilirsiniz 

Kitap okuma .Ona sorular sormak ve yeni hikayeler anlatmasını sağlamak ..

Beraber film izleme, tiyatro ve sinemaya gitme,

Ev işlerine yardım etme,bahçeye çiçek dikmek vb
 
Saklambaç, körebe, eÅŸini bulmaca gibi klasikleÅŸen oyunlarda çocuklar ile hoÅŸca vakit geçirmenizi saÄŸlar. 

Ayrıca bir öneri olarak ailece belirlediÄŸiniz bir geceyi oyun gecesi olarak belirlerseniz hem hoşça vakit geçirmiÅŸ olursunuz hem de ebeveynler olarak çocuÄŸunuzun o gece ne kadar mutlu olduÄŸunu görmüş olursunuz. 

Burada önemli olan seçilen oyunların çocuğun ilgisine ve yaşına uygun olmasıdır.
Ayrıca çocuÄŸa çok fazla oyuncak almak onun daha yetenekli olabileceÄŸinin göstergesi deÄŸildir. Çocuklar fazla oyuncak olduÄŸunda bunlardan çok kısa bir süre içinde sıkılabilmekte yenilerini istemektedir. Burada önemli olan onların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak, kendi oyunlarını yaratmalarına izin vermek ve bundan zevk almalarını saÄŸlamaktır.  HYPERLINK "http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=114&np=122&id=1943" \l "top#top" \o "Back to top" 

.

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92