Çocuk

 

Öfke nöbetleri bazı çocuklarda oldukça fazla görülmektedir Öfke nöbetleri olan çocuklar, ailelerinin işlevselliğini olumsuz yönde etkiler, olur olmaz her yerde bu ve buna benzer sorunlar oluştururlar. Çocuk misafirlikte, alışverişte veya herhangi bir yerde zorluk çıkararak kendisini yerden yere atar ve öfke nöbeti içinde, dediğini yaptırmaya çalışır. Öfke nöbetleri çok fazla oluyorsa anne baba-çocuk ilişkisini ve çocuğun genel psikiyatrik durumunu değerlendirmek gerekir. Depresif bir durumda ve anksiyete düzeyleri yüksek olan çocukların daha fazla öfke nöbeti geçirdiği bilinmektedir. Bu çocukların stres kaynaklarının neler olduğu, uygun bir psikolojik değerlendirme ile ortaya çıkarılabilir.

Öfke nöbeti yaşıtlarına göre daha fazla korunup kollanan ve ebeveynleri tarafından her istediği yapılan çocuklarda daha sık olarak görülmektedir. Bu durum, çocuğun her istediğini elde etmesi ve engellenme eşiğinin çok düşük olması ile ilgilidir. Bu çocuklar hiç engellenme duygusu yaşamadıkları için küçük bir engellenme karşısında ciddî krizlere girebilirler.

Öfke nöbeti yaşayan çocukların öfkeyi alışkanlık hâline getirmesi ve sürekli bunu bir iletişim şekli olarak algılaması söz konusu olabilir. Çocuk, sürekli istediklerini yaptırmak için bu türlü yanlış bir yolu kullanarak etrafta huzursuzluk oluşturabilir. Bu nedenle çocukların öfke nöbetleri ile istediklerini elde etmemeleri önemlidir. Çocuğunuz ile aranızda kuvvetli bir sevgi bağı olmalı ama yeri geldiğinde ona uygun sınırlamaları da koymalısınız. Çocuğunuz ile aranızda iyi bir diyalog olduğu ve onunla kaliteli bir etkileşim içerisinde bulunduğunuz durumlarda, onların öfke nöbetleri daha seyrek görülecektir.

Çocuğunuz öfke nöbeti geçirdiği zaman onun dikkatini başka bir şeye çekmeye çalışınız, ama çocuğun bu davranışı ile hedefine ulaşmasına izin vermeyiniz. Öfke nöbetlerini engellemenin yolu, çocuğuna, geçmişten beri belli ölçülerde engellenme duygusunu yaşatarak onun şekillendirilmesi ile olacaktır. Öfke nöbetlerini engellemenin bir diğer yolu da çocuğunuzun yaşına uygun mutluluğu yaşamasıdır. Yani uygun bir şekilde onun yaşma uygun aktiviteleri yerine getirerek mutlu olmasını sağlamalısınız. Öfke nöbetleri sırasında etrafındaki erişkinlerin tutarlı davranışları sonucunda çocuk geri adım atamayı öğrenecektir.

Öfke nöbetini sık yaşayan çocukların stresini azaltmak için, onlarla daha çok vakit geçirme, onları uygun sosyal ve sportif aktiviteler ile meşgul etme, arkadaş ve sosyal ilişkilerini destekleme, sık sık sevgi mesajı verme gibi uygulamalar yapılabilir. Ama çocuğunuza gereğinden fazla yapılan müdahale, eleştiri, yargılama, uyarı ve serbestliğin onun ruhsal gelişimini bozabileceğini unutmayınız.

 

 

 

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92