Yetişkin

Bir önceki yazımızda 'İçimden Bir Ses...' olumsuz iç sesin ne olduğunu, nereden geldiğini ve hayatımıza nasıl etki ettiğini ele almıştık. Bu yazımızda ise bize yardımcı olmayan olumsuz iç sesleri susturmayı veya mücadele etmeyi konuşacağız.

Olumlu bir iç ses kazanmak, bir kaç aşamada ilerlemek ve sık tekrarlar yapmakla mümkün. Ancak bunun için öncelikle, referans bir ses tonu belirleyin. Belirleyeceğiniz ses tonunun sizinle yumuşak, nazik ve telaşsız bir şekilde konuşan bir ses tonu olmasına dikkat edin. Uzun yaşamış ve çok üzücü şeyler görmüş, fakat bunlar tarafından hayata küstürülmemiş birisi tarafından cana yakın bir şekilde omzumuza atılan bir kol gibi hissettirmesi gerekir.

Bu tek bir ses tonu olmak zorunda değil. İş çevresi için ayrı, özel hayat için ayrı; farklı durumlar, farklı deneyimler ve farklı gerilimler için kullanabileceğiniz farklı ses tonları belirleyebilirsiz.

Referans sesinizi belirledikten sonra atacağınız adımlar;

    • Mevcut durumun yarattığı gerilimin 0 - 10 arası bir ölçekte, ne kadar kötü hissettirdiğini puanlayın. 0 hiç rahatsız etmiyor, 10 en yüksek düzeyde rahatsız ediyor.
    • Size iyi hissettirecek, güven sağlayacak ve sakinleştirecek gerçekçi ve mantıklı bir cümle, ifade belirleyin.
    • Referans aldığınız olumlu iç sesi kullanarak belirlediğiniz cümleyi, ifadeyi içinizden birkaç kez tekrarlayın. Her bir tekrarda nasıl güçlendiğini ve size iyi hissettirdiğini fark edin.
    • Son durumdaki gerilimin 0 - 10 arası bir ölçekte, ne kadar kötü hissettirdiğini puanlayın. 0 hiç rahatsız etmiyor, 10 en yüksek düzeyde rahatsız ediyor.

İkna edici, güven veren fakat aynı zamanda yardımcı ve yapıcı sesleri içselleştirebilmek ve doğal tepkilerimizmiş, kendi düşüncelerimizmiş gibi hissedebilmek için uzun süreler boyunca, sıklıkla ve yeterince karmaşık durumlarda kullanmak gerekir.

Yazının omzunuza dokunan bir el olması dileğiyle...

 

Klinik Psikolog & EMDR Psikoterapisti Harun YAZICI

 

 

 

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92