Çocuk

DoÄŸal geliÅŸimin parçası olarak çocuk, yaÅŸam ile ilgili becerileri aÅŸamalı olarak öncelikle anne-babasından, daha sonra yaÅŸadığı sosyal çevreden edinir.  Davranışlarının ve tercihlerinin sonucunu yaÅŸadıkça ve geliÅŸen becerilerini kullandıkça, çocuÄŸun kendine olan güveni artar. Becerilerini kullanması ve geliÅŸtirmesi için fırsat verilmeyen çocukların ise yeterlilik duygusu ve özgüven geliÅŸimi sınırlanır. Kazanılan her beceri çocuÄŸun bireyselleÅŸmesinde, bağımsız davranabilmesinde ve kendine yeten bir birey olmasında önemli bir yer tutar.

İlköğretim çağına gelen birey ilk defa, planlı, programlı amaçlı güdümlü ve destekli bir öğretim süreci içerisine girmektedir. Bu yönüyle ilköğretim bireyin gelişiminde ve eğitimde çok önemli ve kritik bir dönemi oluşturmaktadır.

 

Okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıkları adından da anlaşılacağı üzere bireylerin otomatik olarak gerçekleştirdikleri etkinliklerdir. Sözü edilen alışkanlıkların kazandırılmasında başka etmenler olmakla birlikte, aile ve okul, bu anlamda ilk tohumlarının atıldığı ortamlar olarak bilinmektedir.

 

Okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıklarının kazanılmasına ve geliştirilmesine olanak sağlayan bireysel ve toplumsal koşullar duyarlı ve bilinçli davranabilen aile ile öğretmenin işbirliği ile oluşur (Yılmaz,2000a).

 

Okuma alışkanlığı, temelde örgün eğitim kurumlarında kazanılan bir beceridir. Bir eğitim sisteminin üyeleri olan öğrencilerin, okul çağında bu beceriyi edinmemişlerse, yetişkinlik döneminde edinmeleri oldukça güç olmaktadır. Bu nedenle, okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik programlara özellikle bu alışkanlıkların ilk temellerinin atıldığı ilköğretim döneminde yeterince yer verilmesi gerekmektedir.

 

İlköğretim temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların kazandırıldığı bir aşama olmasının yanı sıra, bireyin hem eğitim yaşantısının, hem de genel yaşamının temellerinin atıldığı çok önemli bir dönemdir. Bir beceri ya da alışkanlık olarak okuma ve kütüphane kullanımı da bu dönemde kazanılır. Okuma ve yazmanın öğrenilmesi ile birlikte çocuk, okuma ve bunu en iyi yapabileceği ortamlardan biri olan kütüphane dünyasına girer. Bu alışkanlıklara yaşam boyunca sahip olup olamayacağı çok büyük olasılıkla bu eğitim aşamasında ve bu dönemde belirlenecektir.

 

Okuma yazma becerisi eğer küçük çağlardan yaşlılık dönemine kadar süreklilik özelliği gösterirse bir anlam ifade edecektir. Okumada süreklilik bireysel gelişmenin temelini oluşturduğu gibi, sosyolojik açıdan da kalkınmanın en önemli unsurunu oluşturmaktadır. Okuyan birey yalnızca gördüklerini ve okuduklarını bilgi kaynaklarından değerlendirirler, durumlara daha derinlemesine bakarlar.

 

 

OKUMA ALIÅžKANLIÄžI

Okuma alışkanlığı kişinin bir gereksinim olarak algılaması sonucu okuma eylemini, yaşam boyu sürekli ve düzenli biçimde gerçekleştirmesidir. Kişilerin okumayı öğrendikten sonra bu eylemi zevkle yapmalarını sağlamak için kazanmaları gereken önemli bir beceridir. Okuma alışkanlığının, temelinin aile içinde atıldığı ve devamının eğitim sisteminde öğretmenler tarafından öğrenciye kazandırıldığı düşünülürse bu alışkanlığın kazanımında aile ve öğretmenlerin rolü büyüktür.

Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendiklerinin ailede gerçekleştiği düşünülürse çocuğun önünde ebeveynlerin sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkiler.

Çocuklara Okuma Alışkanlığının Kazandırılmasında Aile ve Öğretmenlerin Rolü

 Okuma alışkanlığı kiÅŸinin bir gereksinim olarak algılaması sonucu okuma eylemini, yaÅŸam boyu sürekli ve düzenli biçimde gerçekleÅŸtirmesidir. KiÅŸilerin okumayı öğrendikten sonra bu eylemi zevkle yapmalarını saÄŸlamak için kazanmaları gereken önemli bir beceridir. Okuma alışkanlığının, temelinin aile içinde atıldığı ve devamının eÄŸitim sisteminde öğretmenler tarafından öğrenciye kazandırıldığı düşünülürse bu alışkanlığın kazanımında aile ve öğretmenlerin rolü büyüktür.

Okumayan, çocuklarının okumasına destek olmayan ebeveynlerin çocuklarının gerçek anlamda okuma alışkanlığına sahip olması beklenemez. Aksine ebeveynin bu konuda çocuğuna karşı göstereceği ilgi ve vereceği destek çocuğun okuma eğiliminin sürekli, düzenli biçimde ve eleştirel bir içerikte gerçekleşmesini, sağlayacaktır. "Çocukların aile üyeleriyle olan ilişkileri, diğer bireylere, nesnelere ve tüm yaşama karşı aldığı tavırların, benimsediği tutum ve davranışların temelini oluşturur" (Yavuzer 2002: s.132). Ayrıca ebeveynlerin eğitim düzeyi, mesleği ve ekonomik düzeyi bu alışkanlıkların kazandırılmasında etkilidir ve ebeveyn ve öğretmen, çocuğa okuma alışkanlığı kazandırma ve geliştirmede doğrudan sorumlu olan kişilerdir.

Okuma alışkanlığı, ancak çocukluk döneminde kazanılır. Genel olarak ebeveynin çocuğuna göstereceği ilgi ve vereceği destek çocukların bu gün ve gelecekte okuyan ve ne istediğini bilen bireyler olmasını sağlayacaktır.

Her çocuÄŸun kitaba olan ilgisi farklıdır. Okuma isteÄŸini canlı tutmak ve yeni bir kitaba baÅŸlaması için teÅŸvik edici yollar bulmak yetiÅŸkinlere düşmektedir. Telkinle ya da emrivaki yaparak kitap okutmaya teÅŸvik etmek fayda yerine zarar verecektir. Ä°steyerek kitabı eline alması için doÄŸru rehberlik yapılmalıdır.  Ebeveynler, arzu ettikleri düzeyde çocuÄŸun okuma alışkanlığı edininceye kadar sabırlı ve özverili davranmalıdır. Ä°lk baÅŸlarda isteÄŸi doÄŸrultusunda kitaplar okumasına fırsat verilmesinde yarar vardır.

 

EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması için anne-babalara önemli görevler düşmektedir.

Bu alışkanlığı kazandırmak için:

·       Küçük yaÅŸlarda, çocuÄŸa özel zaman ayırarak, onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun öykü, masal kitaplarını okuyarak temeller atılabilir.

·       Evde hem aile fertlerinin hem de çocukların ulaÅŸabileceÄŸi bir yere farklı türde kitapları içeren bir kitap köşesi oluÅŸturulabilir. EÄŸer evde sürekli televizyon seyredilip hiç kitap okunmuyorsa çocuklarında kitap okumasını beklemek gerçekçi olmaz. Bu süreci daha da verimli hale getirebilmek için en iyi kural örnek olabilmektir.

·       Kitaplar çocukların ilgi alanlarına göre ve çocukla birlikte seçilmelidir.-Anne babalar, çocukla birlikte alışveriÅŸe veya gezmeye gittiklerinde, bir kitapçıya ya da kitap-dergi reyonuna uÄŸramayı ihmal etmemelidirler.

·       Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında kütüphane kullanımının etkisi büyüktür. Bu nedenle çocuklar için çevre kütüphanelerin tanıtılmasına yönelik gezilerin yanında okul kütüphanesinin aktif kullanımı için yönlendirilmeleri gerekir.

·       Anne babaların ödül listesinde mutlaka kitap olmalıdır.-ÇocuÄŸu sürekli okuması yönünde uyarmak yerine, kitap okuduÄŸunda onu destekleyerek motive etmek daha doÄŸru olur.

·       Yaşına uygun bir dergiye abone olması ya da düzenli bir ÅŸekilde takip etmesi için yol gösterilebilir.

·       Ebeveynler çocuklarına yüksek sesle ve sıkça hikayeler okuyabilir ve anlatabilirler.

·       Çocukların gereksinimleri ve yaşına göre ebeveynler evlerinde kitaplık oluÅŸturabilirler.

·       Ebeveynler ailece belli zamanlarda, belli bir sürenin okumaya ayrılmasını saÄŸlayabilirler

·       Ebeveynler çocuklarına okudukları ÅŸeylerin önemini anlatabilirler

·       Ebeveynler, çocuklarını verdikleri harçlıkların bir kısmını kitap almak için harcaması konusunda eÄŸitebilirler.

·       Çocukların kendine güven duyarak ve akıcı bir biçimde, duraksamadan okuyabilmeleri için birtakım riskler almaları ve hata yapmaları gerekir. Bunu yapabilmeleri için de onlara fırsat tanınmalıdır. Çocuklar hatalarını fark ederek ve düzelterek öğrenirler. Bu da zaman alır. Çocuklar okurken, bir sözcükte her takıldıklarında yetiÅŸkinler sık sık araya girip düzeltmeye çalışırlarsa, birer okur olarak kendilerine duydukları güveni baltalamış olacaktır.

·       Çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında aileden sonra öğretmenlerin de çok önemli rolleri vardır. Öncelikle iyi bir okuyucu olarak öğrencilere örnek olan öğretmenler aynı zamanda temel okuryazarlığın okuma alışkanlığına dönüşmemesi halinde bir anlam ifade etmediÄŸini, kitap okumanın öğrenim sürecinin bir parçası olduÄŸunu ve yaÅŸam boyu sürmesi gerektiÄŸini öğrencilere sürekli ifade ederler.

 

 

Uzm. Klinik Psikolog Alev AKAL

 

 

KAYNAKÇA

 

Bamberger, Richard, Okuma Alışkanlığını Geliştirme (çev. Bengü Çapar), Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1990.

 

Yavuzer, Haluk. (2002). Çocuk Psikolojisi. Remzi Kitapevi, 132-133

 

Yılmaz, B. (2000a). Çok kültürlü toplumlarda etnik azınlık çocuklarının okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıkları. Bilgi Dünyası, 4, 451-465.                                                             

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92