Çocuk

Korona virüse karşı alınan önlemler arasında mümkün olduğunca dışarı çıkmamak ve evde vakit geçirmek kuralı da yer alıyor. Uzmanlar korona virüse karşı belli bir süre evden çıkılmaması gerektiğini, evden çıkılsa dahi sosyal mesafenin korunmasının önemli olduğunu vurguluyor. Korona virüse karşı evde kalan, evden çalışan ve uzaktan eğitim görenler için kısacası evde canı sıkılanlar için evde yapılabilecek ve vaktin verimli geçmesini sağlayacak keyifli etkinlik seçenekleri aşağıda belirtilmiştir.

Korona virüs salgınının daha da fazla yaygınlaşmasını engellemek maksadıyla dünya genelinde alınan önlemlerden biri de okulların kapatılmasıdır. Korona virüsü nedeniyle geçirdiğimiz bu zor zamanlarda, evdeyken  çocuklarla yapılabilecek faaliyetler hem çocukları hem de ebeveynleri mutlu ediyor. Evde çocuklarla oynanacak oyun fikri arıyorsanız sizin için bir liste hazırladık. Zaman ayırdığınızda, yaratıcılığınızı kullandığınızda, çocuğunuz ile oynarken nelerin ortaya çıkabileceğini göreceksiniz. Bu süreçte çocuklar sokağa çıkamadıkları zamanlarda evde sıkılıp bilgisayar, telefon ile fazla oynamaya başlayabilirler. Bunu engellemek ise yetişkinlerin elindedir. Yasak koyarak değil ama başka uygun faaliyetler, eğlenceli oyunlar, evde oynanabilecek oyun alternatifleri bularak bunu yapmak en doğrusudur. Çocukların oyunları genellikle yaşlarına uygun olarak seçildiğinde sıkılmadan uzun süre kendileri de oynayabiliyorlar.

Çocukların kişisel gelişimleri için birlikte geçirilen kaliteli zamanlar ve yaratıcı oyunlar her ebeveynin gündemindeki konulardandır. Öncelikle hatırlatmakta fayda var: oyun ciddi bir iştir ve çocuk için ihtiyaçtır! Oyun oynamak çocukların hareketlerini kontrol altına alma becerisini geliştirir, dikkat süresini uzatır. Kendine güvenlerini arttırır.

Diğer yandan oyun gibi, çocuklarla birlikte yapılan yaratıcı aktiviteler, çocuğa işbirliği yapmayı, sosyal ortamın içinde var olmayı öğretir. Çocuk bu aktiviteler sırasında kendini ve yeteneklerini keşfeder. Birlikte yapılan etkinlikler ve oyunlar; çocuğun empati kurma, sorun çözme, paylaşma, iletişim kurma yetilerini geliştirir. Ve en önemlisi ona birlikte eğlenmeyi gösterir. Üstelik çocuğunuzla baş başa olduğunuz her anı, hele havalar da soğuksa, evden bile çıkmadan keyifli ve üretken zamanlara dönüştürebilmeniz mümkündür.

Çocuğunuzu ekrandan ve tabletten uzaklaştırmak istiyorsanız ona yapabileceğiniz en büyük iyilik onunla iletişim kurmak, birlikte eğlenebildiğinizi göstermek olacaktır. Çocuklar kadar sizin de birlikte yapmaktan keyif alacağınız, evde yapılabilecek yaratıcı etkinlik seçenekleri çok fazladır. Her gün zevk alarak bunlardan birkaçını yapmanız çocuklarınız ile kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacaktır, bunlar aşağıda sunulmuştur.

 

AİLE ETKİNLİKLERİ:

 

  1. Çocuğunuzun en sevdiği kutu oyunlarını; Kızma Birader, Jenga vb. oynayabilirsiniz.

 

  1. Günlük-haftalık plan yaparak hangi dijital cihazın hangi aile bireyleri tarafından ne kadar süre ve ne amaçla kullanılacağını belirleyebilirsiniz. Süreci internetten indireceğiniz ‘Ekran Süresi Kontrolü’ uygulamaları ile takip edebilirsiniz.
  2. E-Kitap okuma saati yapabilirsiniz. Çocuklarınız için günlük dergi ve e-kitap okuma saati planlayabilir, teknolojiyi doğru ve kişisel gelişimlerini destekleyecek etkili bir araç olarak kullanmalarına katkı sağlayabilirsiniz.
  3. İnternetten evde yapılabilecek bir egzersiz videosu bularak ailecek egzersiz yapabilirsiniz.Çocuklara uygun yoga ve egzersiz videolarını takip edebilirsiniz. Ailecek yapılan bu etkinlik çocuğunuzla ilişkisel bağınızı geliştirirken ona fiziksel olarak da yararlı olacaktır.

 

Uzm. Klinik Psikolog Alev AKAL

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92