Çift ve Aile

 

Korona virüs önlemleri nedeniyle öğrenciler için uzaktan eğitime başladığımız bir döneme girdik. Bu süre zarfında çocukların verimliliğini artırmak için anne babalar nelere dikkat etmeli? Online eğitim için uygun ortam nasıl hazırlanmalı? Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?

 

·       Her sabah ilk ders öncesinde, hazırlık yapmalarını sağlamak, günlük rutinleri konusunda onlara yardımcı olmak ve o gün kendilerini nasıl hissettiklerini sormak, duyguları hakkında konuşmak çocuklara iyi gelecektir.

·       Gün içinde nefes egzersizleri yapmak, yaratıcı çalışmalar yapmak, onlarla birlikte gülmek, mizahın gücünden yararlanmak sürece adapte olmalarını kolaylaştıracaktır.

·       Çocukların güvende olduğunu, duygularının anlaşıldığını hissetmeye ihtiyacı vardır bu konuda kendilerini ifade etmesini sağlamanız, çocuklara olumlu rol model olmanız, çok önemlidir.

·       Anne ve babaların bu süreçteki sorumluluklarından birisi çocuklarının programlarını daha yakından takip ederek bu zorlu zamanlarda onların görevlerinin başında olmasına destek olmaktır. Çocuklarının ders planlarının görünür bir yerde olması takip ve destek açısından kolaylaştırıcı olacaktır.

·       Öğretmenler, online eğitimle ilgili beklentilerini, sınıfta yüz yüze eğitimden farkını düşünerek şekillendirmelidir. Online eğitimde yaşanan zorlukların çevrimiçi ortamın doğasından kaynaklandığını kendilerine hatırlatabilir, motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışabilirler.

·       Veliler, özellikle küçük yaştaki çocuklarının gelişimsel özellikleri nedeniyle online eğitimde zorlanabileceklerini kendilerine hatırlatmaya özen gösterebilir. Çocuğun online eğitimde zorlanmasının bir suçlusu olmasından ziyade çocukların yaş dönemi özelliklerine göre zorlayıcı unsurlar olduğunu unutmamaları önemlidir.

·       Velilerin çocukları için ev içerisinde akademik bir çalışma ortamı hazırlaması, çocuğun evde dahi belirli bir yeri eğitim alanı olarak görmesini sağlar ve bu durum çocukları derse odaklayabilir.

·       Veliler, online eğitimle ilgili beklentilerini, sınıfta yüz yüze eğitimden farkını düşünerek şekillendirmelidir. Bazı durumlara online eğitimde müdahale etmek daha zor olabilir. Bu nedenle çocukların ihtiyaçlarını, öğretmen ve okulun ise içinde bulunduğu koşulları anlamaya çalışmaları önemlidir.

·       Veli ve öğretmenin herhangi bir durumla ilgili iş birliği içerisinde ortak bir dille çocuklara açıklama yapması önemlidir. Bu nedenle öğretmenler velilerin iş birliğini talep eder, veliler de bu talebi kabul edici yaklaşımlarda bulunursa çocuğun online eğitim süreci daha iyi geçecektir. Tüm bunlar, çocuğun örgün eğitimdeki kazanımlarını tamamen sağlamasa da çocuklar için eğitim sürecinin olabildiğince verimli geçmesi için ihtiyacımız olan çabalardır.

Uzm. Klinik Psikolog Alev AKAL

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92