Çocuk

 

Çocuklar kendilerini ve dünyalarını keşfetmeleri amacıyla ebeveynlerinin kendileri için gelişim süreçlerini engellemeden gerekli sınırları belirlemesine ihtiyaç duyarlar. Kendileri için gerekli olan bu sınırlar tekrarlandıkça ve uygulandıkça yavaş yavaş içselleştirirler. Çocuklar farklı yaşlarda farklı gelişim özelliklerine sahip olacakları için, farklı sınırlara ihtiyaç duyarlar. Sınırlar, çocuğun öz denetim becerilerinin gelişmesine destek olmaktır.

Ebeveynlik çatısı altında sağlıklı sınırlar oluşturmayı adım adım inceleyecek olursak;

Ebeveynler olarak sağlıklı sınırlar oluştururken öncelikle sınırların belirli, tutarlı olmasıyla beraber katı ve zorlayıcı olmamasına özen göstermeliyiz.

Bir örnek üzerinden ifade edecek olursak; 

-        Çocuğunuzun duygusunu ve isteklerini kabul edin.  Anlaşılmak her insana iyi geldiği gibi çocuğunuza da iyi gelecektir.

Ç: Ben duvarı çizmek istiyorum. Duvarı çizmek çok eğlenceli olacak.

Ebeveyn: “ Duvarı çizmek istiyorsun, duvarı çizmenin eğlenceli olacağını düşünüyorsun”

-        Sınırı belirleyin ve kısa sözcüklerle ifade edin. Sınırlarınızı şefkatli bir ses tonu ile çocuğunuzun seviyesine eğilerek göz kontağı kurmaya ve sınırlarınızı bu şekilde ifade etmeye özen gösteriniz. 

“ Ama duvar çizim yapmak için değil. “

-        Çocuğun yaşına uygun kabul edilebilir alternatif seçenekler belirleyin. 

“ Çizim yapmak için resim kağıtlarını kullanabilirsin “

Çocuğunuz sınır almıyorsa öncelikle belirlemiş olduğunuz sınırı şefkatli bir şekilde tekrarlayınız. Sınırı tekrarladıktan sonra çocuğunuz hala reddediyorsa mahrumiyet uygulayabilirsiniz. Mahrumiyet uzun süreli olmamalı ve çocuğun temel ihtiyaçlarından herhangi birisi olmamalı. 

 

Büşra Muslu

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92