Çocuk

 

Yaratıcılık, her bireyde var olduğu kabul edilen yeni ürünler ya da çözümler geliştirmeye yarayan bilişsel bir yetenektir. Yapılan araştırmalara göre yaratıcılığın gelişiminin en hızlı olduğu dönem 3 ile 4,5 yaş arasındadır. Çocuğun bu dönemde var olan gücünü tam olarak gerçekleştirebilmesi ve yaratıcılığını geliştirerek destekleyebilmesi için ebeveynler olarak yapabileceğiniz bazı önemli faktörler vardır.

Ebeveynler olarak çocuğunuzun yaratıcılığını desteklemek amacıyla yapabilecekleriniz;

·       ÇocuÄŸunuza onu gerçekten koÅŸulsuz kabul ettiÄŸinizi gösterin ve seçimlerine saygı duyun.

·       ÇocuÄŸunuzun kendi potansiyelini gerçekleÅŸtirebilmesi için bir alan oluÅŸturmasına müsaade edin.

·       ÇocuÄŸunuzun kendi yeteneklerini keÅŸfetmesi için çocuÄŸunuza imkanlar sunun ve bu yetenekleri geliÅŸtirme yolculuÄŸunda çocuÄŸunuza eÅŸlik edin.

·       ÇocuÄŸunuza belirsiz durumlar yaratmaktan kaçınmayın.

·       ÇocuÄŸunuzun kendi düşüncelerini ifade etmesine engel olmayın. ÇocuÄŸunuzun düşüncelerini dinleyin.

·       ÇocuÄŸunuza kitap okuyun. Yapılan araÅŸtırmalara göre kelime hazinesi geniÅŸ olan çocukların yaratıcılığı daha yüksektir. ÇocuÄŸunuza kitap okurken hikayeyi durdurup hikaye ile ilgili çeÅŸitli sorular (Sence çocuk baykuÅŸ, anne baykuÅŸa korkuları ile ilgili ne sormuÅŸ olabilir gibi) sorabilir ya da hikayeyi çocuÄŸunuzun tamamlamasını isteyebilirsiniz.

·       ÇocuÄŸunuzla beraber resim çizmek, oyun hamurundan ÅŸekiller yapmak, taÅŸ boyamak gibi sanatsal çalışmalar yapmaya özen gösterin. Sanatsal çalışmalar hem çocuÄŸun kendini tanımasını hem de yaratıcılığını geliÅŸtirmesini desteklemektedir.

·       ÇocuÄŸunuzla oyun oynayın. ÇocuÄŸunuzla oyun oynarken oyunu çocuÄŸunuzun yönetmesine izin verin. ÇocuÄŸunuzun size verdiÄŸi rolleri kabul edin.

·       Yaratıcılığı geliÅŸtiren oyuncaklardan faydalanabilirsiniz. ÇocuÄŸunuzun oyuncakları arasına ahÅŸap blokları ve legoları eklemeyi unutmayın. ÇocuÄŸunuz ahÅŸap blokları ve legoları kendi hayal gücüne göre ÅŸekillendirecektir. Sizlerde çocuÄŸunuzdan kendi duygusunu ÅŸekillendirmesini (heyecanın bir ÅŸekle benzeseydi nasıl bir ÅŸekle benzerdi gibi )ya da sevdiÄŸi ÅŸeyleri inÅŸa etmesini isteyebilirsiniz.

·       Müzik dinleyin ve beraber dans edin. Hatta bazen müziÄŸi çocuÄŸunuzun yapmasını isteyebilir ya da çocuÄŸunuzla beraber müzik yapabilirsiniz.

·       ÇocuÄŸunuzu fikir üretmeye teÅŸvik edin. ÖrneÄŸin, evdeki boÅŸ karton kutudan beraber neler yapabileceÄŸinizi sorun.

·       ÇocuÄŸunuzun kirlenmesine müsaade edin. Çamurla ya da toprakla oynamasını engellemeyin.

·       ÇocuÄŸunuzla beraber su, köpük, mercimek gibi evde bulunan malzemelerden çeÅŸitli temalarda duyu kutuları hazırlayın ve çocuÄŸunuzun dilediÄŸi gibi oynamasına izin verin.

·       ÇocuÄŸunuzun yaşına uygun, beraber yapabileceÄŸiniz çeÅŸitli aktiviteleri rutin haline getirmeye özen gösterin. (Tiyatroya gitmek, müze ziyaretleri vb.)

 

 

 

 

Büşra Muslu

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92