Çocuk

 

Duygusal regülasyon; duygularımızı fark edebilmek, yorumlamak ve yönetmektir. Çocuklarda duygusal regülasyon, baş etmekte zorlanılan bir durum ya da olay karşısında hissedilen öfke gibi zorlayıcı bir duygu ile karşılaştığında duygusunu fark etmesi ve en uygun tepkileri vermesini sağlamaktadır. Çocuklarda regülasyon becerisi, dünyaya gözünü açtığı ilk andan itibaren temel bakım veren (anne, baba, ) ile  kurduğu bağlanma ilişkisi ile gelişmektedir. Bu nedenle temel bakım verenin özellikle 0- 3 yaş dönemindeki çocuğa karşı tepkileri, fiziksel ihtiyaçlarını fark edip karşılaması ile beraber çocuğun duygusal ihtiyaçlarını da fark edip karşılaması oldukça önemlidir. Çocuğun temel bakım vereniyle kurduğu ilişki ve dış dünyadaki deneyimler, çocuğun geliştirdiği kendini düzenleme becerilerine destek olur.

Ebeveynler olarak çocukların duygusal regülasyon yolculuğunda çocuklara eşlik etmenizi sağlayacak bazı öneriler;

·       Çocuğunuzun duygularını düzenleyebilmesi için öncelikle ebeveyn olarak kendi duygularınızı düzenlediğinizden emin olmalısınız. Öfkeli bir şekilde çocuğunuzu sakinleştirmeye çalışmanın pek de bir faydası olmayabilir.

·       Çocuğunuza karşı sevginizi hissettirmekten ve şefkatinizi göstermekten çekinmeyin.

·       Çocuğunuzun dikkatini dağıtmak yerine, duygularını ifade etmesine izin verin.

·       Fiziksel egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. (Ormanda ya da deniz kenarında yürümek gibi)

·       Çocuğunuza kendi duygularını tanımayı öğretin. Sizinle paylaşımlarda bulunduğunda çocuğunuza ne hissettiğini sorun ve çocuğunuzun duygularını yansıtın.

·       Öfke, üzüntü gibi zorlayıcı duygular yaşadığında öncelikle çocuğunuzun duygusunu rahatlatın ve sonrasında çözüm üretin. Çocuğunuzun duygusunu rahatlatmak amacıyla çocuğunuza basit teknikler uygulayabilir hatta bu teknikleri çocuğunuza öğretebilirsiniz. Örneğin, öfkelendiğinde önce derin bir nefes al, yavaşça nefesini bıraktıktan sonra 5’ e kadar sayıyoruz gibi teknikler bu süreçte destekleyici olacaktır.

·       Sarılmak, kucaklamak gibi fiziksel temasta bulunun.

·       Çocuğunuza ninniler söyleyerek çocuğunuzu hafifçe sallayabilirsiniz.

·       Çocuğunuza hafif bir müzik açarak sakin ses tonuyla şarkılar söyleyebilirsiniz.

·       Çocuğunuz temas edilmekten rahatsız olmuyorsa krem, pudra ya da yağ ile masaj yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuz istemiyorsa ısrarcı olmamalısınız.

·       Bolca oyun oynamaya özen gösterebilirsiniz. Duygular ile ilgili kutu oyunlarından faydalanabilirsiniz.

·       Evlerinizde regülasyon köşesi yapabilirsiniz. Evinizde sessiz, sakin bir köşeye yumuşak minderler, oyuncak çadır ya da battaniye koyabilirsiniz. Regülasyon kutusu hazırlayarak bu köşeye bırakabilirsiniz. Regülasyon kutusuna; Stres yayı, pop- it, köpük balon, pelüş oyuncaklar, duygu kartları, duygu termometresi, balon, stres topu, boya kalemleri, kinetik kum gibi oyuncak ve nesneleri ekleyebilirsiniz.

 

 

 

Büşra Muslu

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92