Çocuk

 

‘’ Zorbalığa maruz kalanın da zorbalık uygulayanın da bir çocuk olduğunu hatırlamak. ’’

·       İyi bir rol model olun: Ebeveynler davranışlarıyla çocuklarına rol model olurlar. Çocuklar ebeveynlerinden gördükleri davranışları tekrar ederler. Hem çocuğunuzla hem de çevrenizle etkili ve sağlıklı bir ilişki kurmaya özen gösterin. Özellikle çocuğunuz yanınızdayken sizlerde yaşamış olduğunuz zorlukları sağlıklı bir şekilde çözmek bu yoldaki ilk adımınız olacaktır.

·       Akran zorbalığı hakkında çocuğunuzla konuşun. Akran zorbalığının ne olduğu, zorbalığa maruz kaldığında nasıl tepki vermesi konusunda çocuğunuzu bilgilendirin. Akran zorbalığı hakkında çocuğunuzla konuşurken bu konuda hazırlanmış olan çeşitli farkındalık etkinliklerinden ve çalışmalarından faydalanabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun hem eğlenmesini hem de akran zorbalığı konusunda farkındalık kazanmasını desteklemiş olursunuz.

·       Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuz, sizlere yaşamış olduğu bir olaydan bahsederken kendinizce cevaplar vermek yerine öncelikle çocuğunuzu dinleyin.

·       Çocuğunuza empatiyi öğretin. Bunu yaparken çeşitli etkinliklerden ve oyunlardan faydalanabilirsiniz. Empati, bir başkasının duygularını ve düşüncelerini anlama, hissedebilme, durumlara bir başkasının gözünden bakabilme anlamına gelmektedir.

·       Çocuğunuza farklılıklara ve başkalarına karşı saygılı olmayı öğretin. Bunu yaparken öncelikle sizlerde farklılıklara ve başkalarına karşı saygılı olmayı ihmal etmeyin.

·       Çocuğunuzun zorlandığı alanlarda çözümler üretmek üzerinde beraber düşünün ve konuşun. ( Öfkelendiğimde nasıl davranabilirim ?, Haksızlığa uğradığımda nasıl davranabilirim ?)

·       Çocuğunuza sağlıklı sınırlar uygulayın. Çocuklar, kendi benliklerini ve çevrelerini keşfedebilmek için sınırlara ihtiyaç duyarlar.

·       Çocuğunuzla okulda geçirdiği vakit hakkında konuşurken ‘’ Bugün okulda en yoğun yaşadığın duygu neydi ? ‘’, ‘’ Hangi olay sonucunda bu duyguyu hissettin ?’’ gibi duyguların önemsendiği konuşmalar yapın.

·       Çocuğunuza davranışları konusunda rehberlik edin. Erken yaştan itibaren çocuğunuza istenmedik davranışların(vurmak, itmek, başkasıyla alay etmek) neler olduğunu ve bu davranışların neden istenmedik olduklarını çocuğunuza anlatın.

·       Okul ile iletişime geçerek işbirliği içerisinde bulunun. Aynı zamanda okulunuzun ‘’ Akran Zorbalığı Müdahale Programı ‘’ olup olmadığını öğreniniz.

·       Bir uzmandan destek alın. Çocuğunuz zorbalığa maruz kalan, zorbalık uygulayan ya da izleyici rolünde de olsa duygusal anlamda olumsuz olarak etkilenebilir. Bu sebeple bir uzmandan destek almak süreci daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

 

Büşra Muslu

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92