Çocuk

 

Gelişimsel Check-Up Programı; çocuğun gelişim dönemlerinin takip edilmesi ile birlikte ebeveyni çocuğun gelişim dönemleri hakkında bilgilendiren ve gelişimsel gecikme durumlarında doğru zamanda doğru kaynaklara (uzman, eğitim, özelleştirilmiş program) yönlendiren, müdahale eden bir ebeveyn destek programıdır.

Programın Amacı:

·       Çocuğun detaylı gelişim öyküsü alınarak, belirli testler ve gözlem ışığında değerlendirmek ve takip etmek.

·       Ebeveyni çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemi hakkında bilgilendirmek ve yönlendirmek.

·       Ebeveyne, çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemine uygun olarak oyun, oyuncak ve ev aktiviteleri hakkında bilgi vermek.

·       Gelişim dönemleri içerisinde yaşanabilecek dönemsel zorluklarda ebeveynin nasıl davranması gerektiği konusunda ebeveyne rehberlik etmek.

·       Çocuğun gelişiminde ortaya çıkabilecek gelişimsel gecikmeler ve destek ihtiyacını erkenden fark ederek, doğru kaynağa (uzman, eğitim) yönlendirmek.

Gelişimsel Check- Up Programı, 0-2 yaş ve 3-6 yaş olmak üzere iki farklı yaş aralığına uygulanmaktadır.

0-2 Yaş (Bebeklik Dönemi) Program İçeriği

Gelişimsel Check- Up Programı, 0-2 yaş döneminde üç hafta sürmekte olup toplamda beş oturumdan oluşmaktadır. Bu program içerisindeki oturumlar haftada iki kez olacak şekilde uygulanarak bir buçuk haftada da tamamlanabilir. Bu aşamada programın, planlaması ebeveynin talebi doğrultusunda yapılacaktır.

1. Hafta ;

1.     oturum ebeveynden çocuğun detaylı gelişim öyküsünün alınması.

2.     oturum çocuk ile tanışma, çeşitli etkinlikler (ince motor, kaba motor becerileri etkinlikleri vb.) ile çocuğun gözlemlenmesi.

 2. Hafta;

1.     oturum ebeveyne çocuğun gelişiminin taranması amacıyla çeşitli testlerin uygulanması.

2.     oturum çocuğa gelişimi ile ilgili test uygulaması (12 ay ve sonrası için), çeşitli etkinlikler ile çocuğun gözlemlenmesi .

3. Hafta;

1.     oturum ebeveyne çocuğun gelişim takibi hakkında geri dönüş verilmesi, destek ihtiyacının fark edildiği durumda gerekli kaynaklara yönlendirilmesi (uzman, eğitim) ve çocuk için hazırlanan bireyselleştirilmiş oyun reçetesinin iletilmesi.

 

*     Programın içerisinde çocuğa uygulanacak olan ölçek ve testlerin detaylı bilgisi ebeveyne ilk görüşme oturumunda verilecektir.

*     Her oturum süresi 60 dakika olarak planlanmıştır.

*     İlk görüşme sonrasında ebeveyn oturumları, ebeveynlerinde isteği üzerine online ya da yüz yüze olarak gerçekleştirilebilir.

3-6 Yaş (İlk Çocukluk Dönemi) Program İçeriği

Gelişimsel Check- Up Programı, 3-6 yaş döneminde beş hafta sürmekte olup toplamda dokuz oturumdan oluşmaktadır. Bu program içerisindeki oturumlar haftada iki kez olacak şekilde uygulanarak iki buçuk haftada da tamamlanabilir. Bu aşamada programın, planlaması ebeveynin talebi doğrultusunda yapılacaktır.

1. Hafta ;

1.     oturum ebeveynden çocuğun detaylı gelişim öyküsünün alınması ve evde tamamlanması amacıyla ebeveyne çeşitli ölçeklerin iletilmesi.

2.     oturum çocuk ile tanışma, çeşitli etkinlikler (ince motor, kaba motor, dikkat, dil-bilişsel) ile çocuğun gözlemlenmesi .

 2. Hafta;

1.     oturum ebeveyne çocuğun gelişiminin taranması amacıyla ilgili testlerin uygulanması.

2.     oturum çocuğa gelişim testinin uygulanması.

3.Hafta;

1.     oturum ebeveyne çocuğun gelişiminin taranması amacıyla ilgili testlerin uygulanması.

2.     oturum çocuğa gelişim testinin uygulanması.

4.Hafta;

1.     oturum ebeveyne çocuğun gelişiminin taranması amacıyla ilgili testlerin uygulanması.

2.     oturum çocuğa gelişim testinin uygulanması .

5.Hafta;

Son oturum; ebeveyne çocuğun gelişim takibi hakkında geri dönüş verilmesi, destek ihtiyacının fark edildiği durumda gerekli kaynaklara yönlendirilmesi (uzman, eğitim) ve çocuk için hazırlanan bireyselleştirilmiş oyun reçetesinin iletilmesi.

 

     * Programın içerisinde çocuğa uygulanacak olan ölçek ve testlerin detaylı bilgisi ebeveyne ilk görüşme oturumunda verilecektir.

     * Her oturum süresi 60 dakika olarak planlanmıştır.

     * İlk görüşme sonrasında ebeveyn oturumları, ebeveynlerinde isteği üzerine online ya da yüz yüze olarak gerçekleştirilebilir.
‘’ Gelişimsel Check- Up Programı ’’, Psikolojik Danışman Büşra Muslu tarafından özel olarak hazırlanmıştır.

Programı Hazırlayan ve Uygulayan Uzman; Psikolojik Danışman Büşra Muslu

 

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92