Çocuk

 

Hamileliğin ilk üç ayı (ilk trimester) geçirildikten sonra çocuğa kardeşi olacağının bilgisi yaşına uygun bir şekilde mutlaka paylaşılmalıdır. Hatta bebeğinizin cinsiyeti belli olduktan sonra çocuğunuza söylemek, çocuğunuzun kardeş tasarımı (kız/erkek) ile ilgili hayal kırıklığı yaşamasını engelleyecektir. Bu süreçte çocuğunuzun hayatında köklü değişiklikler (yatak ayırmak, kreşe başlamak vb.) yapmamanız, bu değişiklikleri doğumdan bir süre önce ya da doğumdan bir süre sonra yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü çocuk için ‘’kardeşim geldi ve beni gönderdiler’’ algısı oluşmasına sebep olabilir.

İlk olarak çocuğunuza kardeşi olacağı haberini verirken bir bebeğiniz olacağını ve bu bebeğin abisi ya da ablası olacağını ancak kardeşinin gelmesi için bir süre beklemesi gerektiğini (ne kadar beklemesi gerekiyorsa örn; 5 ay sonra ) çocuğunuza ifade etmelisiniz. Çocuğunuza kardeşin ne zaman geleceğini bilgisini verirken çocuğunuzun gelişim dönemini göz önünde bulundurarak çocuğunuza ifade etmek daha sağlıklı olacaktır. Çocuğunuz, kardeşi geleceği zaman onunla hemen oyun oynayabileceğini düşünebilir ve kardeşi dünyaya geldiğinde hayal kırıklığı yaşayabilir. Bu sebeple bu durumu da öncesinde net bir şekilde çocuğunuza ifade etmek sağlıklı olacaktır. Kardeş durumunun çocuğunuzun kafasında şekillenebilmesi açısından anne karnında bir bebek resmi çizebilir ya da çocuğunuzun bebeklik fotoğraflarını göstererek onun da doğmadan önce anne karnında olduğunu anlatabilirsiniz. Bu süreç içerisinde bebeğinizin hareketlerini (tekmelemek) çocuğunuzla beraber hissetmek de fayda sağlayacaktır.  

Çocuğunuzla beraber kardeşin eşyalarını birlikte hazırlamak ve bebeğiniz için alacağınız şeyler de çocuğunuzun fikrini sormak da çocuğunuz için keyifli olacaktır. Ancak bu durumda çocuğunuz size eşlik etmiyorsa ısrarcı olmamalısınız. Kardeşin gelmesinin çocuğunuzun hayatında değişikliğe neden olmayacağını çocuğunuzun ihtiyaçlarının yine aynı şekilde gerçekleştirileceğini çocuğunuza ifade edin.

Bu süreç içerisinde çocuğunuzu kardeşi hakkında konuşması, oynaması ya da resimler çizmesi konusunda teşvik edin. Böylece kafasındaki soru işaretlerini, kaygılarını anlayarak çocuğunuzdaki yanlış algıyı düzeltme fırsatı bulabilirsiniz.

Doğuma gitmeden önce çocuğunuza kimin bakım vereceğini önceden belirleyerek çocuğunuza ifade etmelisiniz. Doğumdan sonra da ilk karşılaşmada çocuğunuzun, sizi ve bebeği sürekli iç içe görmesi kendisiyle ilgili kaygılarının artmasına sebep olabilir.

Bebeğinize ‘’ hoş geldin ‘’ demeye gelen misafirleriniz olabilir. Genellikle misafirleriniz gelirken bebeğiniz için hediyeler getireceklerdir. Çocuğunuzun bunu gördükçe rahatsız olabilir. Bu sebeple evde minik hediyeler bulundurup çocuğunuza da verilmesini sağlamak destekleyici olacaktır.

 

 

 

 

Büşra Muslu

 

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92