Çocuk

 

Akran zorbalığı, bir öğrencinin bir ya da birden fazla öğrenci tarafından tekrar eden bir biçimde fiziksel, sözel ya da duygusal olarak olumsuz davranışlara maruz kalmasıdır. Bir davranışın akran zorbalığı olarak adlandırılabilmesi için; davranışın bilinçli ve kasıtlı olarak karşı tarafa zarar vermeye yönelik olması, tekrarlayıcı ve sürekli olması aynı zamanda da zorbalık uygulayan çocuk ile zorbalığa maruz kalan çocuk arasında güç dengesizliği (fiziksel ya da psikolojik) olması gerekmektedir. Akran zorbalığında öğrenciler farklı rollerde bulunabilirler. Bu roller; zorbalığa maruz kalan öğrenciler,  zorbalık uygulayan öğrenciler ve izleyiciler (akran zorbalığı esnasında etrafta olan öğrenciler).

Akran zorbalığının pek çok farklı türü bulunmaktadır.

•       Fiziksel Zorbalık: Öğrenciye yönelik olarak yapılan fiziksel güç içeren davranışlardır. Okullarda en sık görülen zorbalık türü olmasıyla beraber kolaylıkla fark edilen zorbalık türüdür. Örneğin; vurmak, çelme takmak, eşyalarına zarar vermek, saç çekmek vb.

•       Sözel Zorbalık:Öğrenciye ya da ailesine yönelik olarak olumsuz yargılar, sözel davranışlar. Okullarda sıklıkla görülmektedir. Okullarda fark edilmesi daha zordur. Örneğin; lakap takmak, alay etmek, bağırmak, küçük düşürücü sözler söylemek vb.

•       İlişkisel Zorbalık: Öğrencinin sosyal ilişkilerine zarar vermeyi hedefleyen davranışlardır. Sözel zorbalık gibi okullarda fark edilmesi zordur. Çocuklara duygusal anlamda diğer zorbalık türlerinden daha ciddi zararlar vermektedir. Örneğin; arkadaş grubundan dışlanmak, hakkında dedikodu yapmak ve yaymak, görmezden gelmek, küçük düşürmek vb.

•       Siber Zorbalık:Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren bilgisayar ve cep telefonlarını kullanarak yapılan davranışlardır. Bu zorbalık türünde zorbalık yapan kişiler kimliklerini gizleyebilirler. Örneğin; kişiden habersiz onun bilgilerini kullanarak hesap açmak, sosyal medya aracılığıyla uygunsuz içerik paylaşmak, kişinin fotoğrafını ya da videosunu izinsiz bir şekilde paylaşmak vb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Büşra Muslu

Göztepe Mah. Dr.Rıfat Paşa Sk. Sadık Bey Ap. No:27 K:12 D:12 Göztepe İstanbul
0216 386 70 92